Telemach fondacija i ove godine kroz Program regionalnih grantova podržava lokalne zajednice

Interesovanje za Program regionalnih grantova Telemach fondacije bilo je ove godine ogromno. Stručni žiri je imao više nego izazovan zadatak – ocijeniti gotovo 100 prijava za dodjelu bespovratnih sredstava.

Ove godine grant sredstva će dobiti 11 organizacija iz Bosne i Hercegovine! Čestitamo pobjednicima!

Program regionalnih grantova, koji je uspješno pokrenut prošle godine, osmišljen je za pružanje finansijske i mentorske pomoći neprofitnim organizacijama koje rade na ostvarivanju dugoročnog pozitivnog utjecaja u području obrazovanja i zaštite okoliša poboljšavajući kvalitetu života u malim sredinama širom BiH.

“Fondacija Telemach postavlja nove korporativne standarde u bh. filantropiji pružajući lokalnu podršku sa strateškim fokusom u transparentnom i participativnom procesu uz vrlo jasne kriterije”, naglasila je Vesna Bajšanski-Agić, članica žirija i izvršna direktorica Fondacije Mozaik.

Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije zahvalila se svim učesnicima na njihovom trudu i predanosti svojim projektima.

“Inspirirala nas je kvaliteta, inovativnost i kreativnost prijedloga, a proces ocjenjivanje projekata i odabir pobjednika ove godine je bio posebno izazovan. Radujemo se nastavku razvoja našeg programa i podršci novim održivim inicijativima manjih lokalnih zajednica u budućnosti”, naglasila je Mostić.

Projekti koji su podržani dolaze iz Zavidovića, Livna, Prijedora, Breze, Devetka, Lukavca, Gacka, Stoca, Bileće, Novog Grada RS, te Visokog. Radi se o zaista raznovrsnim sadržajima, od digitalnih radionica za inkluziju djece sa poteškoćama u razvoju, preko ekoloških projekata za uređenje rijeka od strane lokalnog stanovništva pa sve do podrške STEM inicijativa u skolama manjih gradova. Više informacija o projektima koji su podržani nalaze se na web stranici kompanije Telemach BH.

Telemach fondacija iskazuje posebnu zahvalnost stručnom žiriju koji je vodio selekciju projekata, a koji je radio u sastavu:

  • Vesna Bajšanski-Agić, uzvršna direktorica Fondacije Mozaik, članica Upravnog odbora Philanthropy Europe Association.
  • Vedran Šimunović, direktor Intera tehnološkog parka.
  • Maida Bilal, suosnivačica i predsjednica organizacije Eko Bistro; dobitnica je prestižne svjetske Goldmanove nagrade za zaštitu okoliša 2021., a Program Ujedinjenih naroda za okoliš dodijelio joj je “Champion of the Earth” titulu.
  • Kristina Šešlija, voditeljica field office IOM-a u BiH i socijalna poduzetnica.
  • Ivana Erić, reporterka N1 BiH, aktivistica s UNICEF-ovim priznanjem za doprinos u promicanju prava djece.

Izvor: radiosarajevo.ba