Svjetski giganti već otkupili rudu iz Vareša

Iz britanske kompanije Adriatic Metals, vlasnice Eastern Mininga koja posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju polimetala kod Vareša, izjavili su da su “nevjerovatno zadovoljni” postignutim preliminarnim ugovorima za rudne koncentrate.

Četiri glavne grupacije za trgovinu robom prihvatile su da preuzumu 82 posto proizvodnje iz Vareša na 24 mjeseca. 

“Preostalih 18 posto će se prodati na promptnom tržištu ili kasnije iskoristiti za još jedan otkupni posao”, saopštili su iz Adriatic Metalsa.

Paul Cronin, izvršni direktor Adriatic Metalsa, dodao je da visoki nivo interesa potvrđuju privlačnost koncentrata iz Vareša i “potkrepljuju izuzetne finansijske pokazatelje projekta”.

Ugovori o otkupu bili su jedan od krajnjih uslova za povlačenje 143 miliona dolara dužničkog kapitala i paketa tantijema dogovorenih sa finansijerom Orionom u januaru.

Cronin je rekao da očekuje da će se ovo nalazište početi eksploatisati u trećem kvartalu 2022. godine. Četiri potencijalna kupca sada će ući u zaštitni period dok se konačni uslovi dogovore, dodao je Cronin.

“U ovaj posao nije uključeno osiguranje od cijene, rekao je Cronin, dodajući da su uslovi uglavnom u skladu s osnovnim pretpostavkama korištenim u studiji izvodivosti iz prošlog augusta. Jedna razlika je promjena u troškovima obrade za oba koncentrata kako bi odražavala rastuće troškove energije”, stoji u saopćenju.

Dakle, umjesto da iznose 65 dolara po toni za koncentrat olovo-cink i 195 dolara po toni za srebro, troškovi obrade su porasli na 160 dolara po toni odnosno 230 dolara po toni, ali negativni uticaj je anuliran porastom cijena metala, pa će tako rastuće cijene roba “više nego nadoknaditi” ove povećane naknade. 

Tako recimo cink trenutno vrijedi 4500 USD po toni – 1500 USD skuplje od pretpostavke o cijeni iz studije izvodivosti.

https://www.akta.ba/vijesti/bih/147575/svjetski-giganti-vec-otkupili-rudu-iz-varesa

Related Posts

Javni poziv za učešće u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja Lukavac

Imaš između 18 i 35 godina i dolaziš sa područja Lukavca? Želiš ojačati vlastite preduzetničke vještine? Procijeniti izvodljivost poslovne ideje i naučiti izraditi poslovni plan? Dobiti finansijsku podršku za realizaciju poslovne ideje? Pokrenuti ili unaprijediti vlastiti start-up biznis? Dobiti podršku stručnjaka iz različitih oblasti i mentora u rastu i razvoju biznisa? Upoznati se i umrežiti sa drugim[…]