Svjetska, a naša: Mlada Brčanka Ida Fazlić otkrila tajnu poznate Rembrandtove slike

Mlada Brčanka, istraživačica Ida Fazlić, spojila je svoju ljubav za umjetnost i nauku kako bi pomogla u otkrivanju tajni umjetničkog djela ‘Noćna straža’, jedne od najpoznatijih Rembrandtovih slika.

Noćnu stražu” je naslikao Rembrandt 1642. godine i izložena je u Rijksmuseum u Amsterdamu, smatra se najpoznatijim Rembrandtovim djelom.

Mapiranje rendgenske difrakcije praha (XRPD) otkrilo je neobično prisustvo olovnog(II) formata, Pb(HCOO)2, u nekoliko područja slike. Do sada, ovo jedinjenje nikada nije prijavljeno u historijskim uljanim bojama. Ida i njen tim su objavili rezultate u AngewandteChemie, jednom od najstarijih i najprestižnijih svjetskih časopisa o hemiji.

Ovu informaciju preko Facebook profila potvrdio je dr. Edhem (Eddie) ČustovićTuzlak koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, veliki filantrop i doktor elektrotehničkih nauka.

“Ida Fazlić rođena je i odrasla u Brčkom. Dodiplomske studije u konzervaciji i restauraciji kulturno-historijskog naslijeđa je započela 2014. godine na Akademija likovnih umjetnosti i Prirodno-matematicki fakultet Sarajevo pri Univerzitet u Sarajevu. U toku svog dodiplomskog školovanja je odrađivala višegodišnji volonterski staž u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, Umjetničkoj galeriji BiH i Historijskom Muzej BiH. Kroz takvu praksu je prikupila važna saznanja i vještine u polju konzervacije raznih materijala, poput drveta, papira, kamena i štafelajnih slika. Pri tome se najviše dojmio rad na slikanim djelima, to jeste, zanimale su je hemijske i fizičke reakcije koje rezultiraju degradacijom slika.

2017. godine upisala je magistarske studije iz Nauke i tehnologije u konzervaciji kulturnog naslijeđa na Università Ca’ Foscari Venezia. U toku te dvije i po godine je istraživala djela savremene umjetnosti, te dobila po prvi puta priliku da surađuje sa međunarodno priznatim naučnicima i konzervatorima. Specijalizirala se za NMR analizu sušećih ulja koji se koriste kao vezivo u uljanim slikama i igraju važnu ulogu u reakcijama i starenju takvih djela. Uz to je odradila i dvomjesečni staž kroz Erasmus + internship program u Kunsthistorisches Museum Vienna muzeju u Beču gdje je dobila priliku da asistira u analizama Caravaggiove slike David sa glavom Golijata.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fprof.custovic%2Fposts%2Fpfbid027TEH2AhNcViPS294V7vn19sAvBXg1YcuyjiLjCbLo5PNxxqXzF7CBJgoX8ez7Ndxl&show_text=true&width=500

U martu 2021. godine započela je doktorske studije pri European Synchrotron Radiation Facility – ESRF u Grenoblu, Rijksmuzeju i AkzoNobel-u. Student je University of Amsterdam / Universiteit van Amsterdam i trenutno započinje svoju 3. godinu. Studij traje sveukupno 4 godine, od kojih je godina dana pri Rijksmuzeju u Amsterdamu. Fokus njenog doktorskog istraživanja su interakcije sikativa i ulja, te njihovi produkti i uloga u slikarstvu.

‘Odrastajući u zemlji koja se obnavljala nakon godina ratnih razaranja, naučila sam koliko je važna restauracija i konzervacija. Očuvanje kulturnog naslijeđa suštinski povezano sa onim što jesmo, i kao takvo, može biti ključna karika u našim pokušajima da premostimo podjele u ratom razorenim društvima. Želila bih pomoći razvoju nauke o kulturnoj baštini u svojoj zemlji, Bosni i Hercegovini. Volila bih da uzvratim i doprinesem prenošenju svog znanja na mlade generacije koje bi možda željele da idu istim putem kao ja’, kaže Ida.

Imao sam veoma inspirativan razgovor sa Idom, a ono što me najviše inspiriše je njena iskrena strast za Bosnom i Hercegovinom, želja da pomogne drugima i želja da se vrati da prenese sve ovo znanje koje je stekla radeći sa najboljima na svijetu.

Ove godine imat ćete priliku poslušati njeno izlaganje na Bosnia & Herzegovina Futures Foundation godišnjem trominutnom takmičenju #BH3MT2023 za mlade istraživače u BiH.

Ida, ti si prava inspiracija“, napisao je Čustović.

Izvor: radiosarajevo.ba