Suho meso iz BiH na 11. mjestu liste najboljih mesnih proizvoda u svijetu

Web stranica Taste Atlas objavila je listu “50 najbolje ocijenjenih mesnih proizvoda u svijetu”, a suho meso našlo se listi i to čak na 11. mjestu.

Prva tri mjesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom jamon. Jedna vrsta ove šunke iz Španije zauzela je i osmo mjesto na listi. Četvrto, peto, šesto i sedmo mjesto zauzele su vrste pršuta iz Italije.

“Suho meso je bosanski specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem goveđeg mesa na hrastovoj vatri. Meso ne smije biti presuho, a potrebna je posebna vještina i znanje kako bi se jelo pravilno napravilo”, napisali su na poznatoj web stranici tasteatlas.com.

Deveto i deseto mjesto zauzeli su slavonski i baranjski kulen iz Hrvatske s prosječnom ocjenom 4,6. Istu ocjenu imalo je i suho meso kao tradicionalni bosanskohercegovački proizvod.

“Budući da je za pripremu suhog mesa potrebna posebna stručnost, metode se obično prenose s jedne generacije na drugu. Meso se tradicionalno začini bijelim lukom ili paprom. Suho meso je toliko popularno da je sastavni dio većine bosanskih gozbi i slavlja”, kazali su.

Kada je riječ o Hrvatskoj na listi su se našli još dalmatinski pršut na 19. mjestu, istarski pršut na 31. mjestu, kulenova seka na 36. mjestu i drniški pršut na 37. mjestu.

Na listi su se našla i tri mesna proizvoda iz Srbije, a to su petrovački kulen na 26. mjestu, pirotska peglana kobasica na 39. mjestu i užička pršuta na 45. mjestu.

Izvor: akta.ba