Stop nasilju: Mozzart uputio donaciju Prihvatnom centru u Jajcu

Mozzart je nastavio da gradi partnerski odnos sa institucijama okupljenim oko ideje nulte tolerancije na nasilje u BiH, poručuje Indira Mehić Čejvan, direktorica ove ustanove.

Obilježavanjem Međunarodnog dana ljudskih prava, završena je kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”. Tim povodom, predstavnici kompanije Mozzart obišli su Prihvatni centar u Jajcu i donacijom pružili podršku žrtvama nasilja i trgovine ljudima.

“Kompanija Mozart je opremanjem Prihvatnog centra, u sklopu projekta “Stop nasilju nad ženama u BiH”, napravila human gest koji je za svaku pohvalu. Na ovaj način su nastavili da grade partnerski odnos sa ustanovama i institucijama okupljenim oko ideje nulte tolerancije na nasilje u bh. društvu. Zajedničkim snagama nastavljamo da širimo svijest o ovom društvenom problemu, kako bi žrtve nasilja u porodici znale da nisu same”, poručuje Indira Mehić Čejvan, direktorica JU Centar za socijalni rad Jajce.

Ova ustanova je osnivač Prihvatnog centra u Jajcu kojem su 2010. godine ustupili na raspolaganje stan u cilju razvoja socijalnih usluga za žrtve nasilja i žrtve trgovine ljudima, a opremanje je podržala Ambasada Njemačke.

Prihvatni centar je od velike koristi za žrtve nasilja jer im pruža hitan smještaj. Pomoć se sastoji od udaljavanja žrtava nasilja iz porodičnog okruženja u kojem nisu sigurni. U privremenom smještaju mogu da borave do 15 dana, ali i duže ukoliko stručni tim Centra ocijeni da je to potrebno. Osim smještaja, korisnici dobijaju savjetodavnu podršku, psihološku i pomoć u ostvarivanju ostalih zdravstvenih usluga, pomoć u vide hrane i drugih potrepština. Lokalna zajednica Prihvatnom centru pruža novčanu podršku, posebno kada u smještaju imaju djecu.

Indira Mehić Čejvan, dir. Centra za socijalni rad Jajce, sa menadžerom korporativnih komunikacija kompanije Mozzart, Marijom Ranilović

Indira Mehić Čejvan, dir. Centra za socijalni rad Jajce, sa menadžerom korporativnih komunikacija kompanije Mozzart, Marijom Ranilović

Podrška u radu sada im je stigla i od kompanije Mozzart koja im je obezbijedila namještaj, kućanske aparate i posteljinu. Donacija im je stigla je u okviru projekta “Stop nasilju nad ženama u BiH”, koji Mozzart provodi godinama.

Ove godine, donacije su stigle i na adrese Sigurnih kuća u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Modriči i Bihaću, te Sigurnog stana u Goraždu, a ovu plemenitu misiju podržala je i ženska košarkaška reprezentacija BiH.

Izvor: klix.ba