Stolarska kompanija iz Velike Kladuše ruši predrasude – Više od 70% zaposlenih u Stolarkomercu žene

Da li su žene podjedanko sposobne kao i muškarci te da li jednako mogu raditi na teškim poslovima? Primjer dobre prakse stiže nam iz Unsko-sanskog kantona.

Velikokladuška firma Stolarkomerc bavi se proizvodnjom namještaja i primjer je privrednog subjekta koja upošljava šezdesetak radnika. Neuobičajeno, ali više od 70% uposlenika su žene. Prema riječima direktora – upravo su one stubovi firme.

– Žena je poslovođa, žena je šef nabave, žena vodi kompletnu administraciju, to je ono što se tiče ovog administrativnog dijela, u proizvodnji žene rade na svim mašinama, od tiplarice, kanterice, brusilice, sve što su faktički stolarski poslovi – kaže direktor firme Stolarkomerc Denis Kendić.

Prema riječima direktora – žene koje rade s njim su sposobne, pedantne i pouzdane. One su primjer kako žene koje rade u ovoj firmi pomjeraju granice i ruše predrasude.

– Firma se bavi proizvodnjom namještaja što je možda za neke tabu tema da baš žene to rade jer to je većinom isključivo bio muški posao, ali vremena se mijenjaju – kaže poslovođa Enisa Keserović.

– Moj posao podrazumijeva bacanje temelja i temeljne boje, lakiranje raznim bojama, MDF, po potrebi iverice, nekad i željeza, zavisi od potrebe proizvodnje – navodi Vildana Kendić, jedna od uposlenica.

Izvor: ba.ekapija.com