Šta nude bh. gradovi za praznike?

Šareno, svjetlucavo, bučno – neki bi rekli i cjenovno papreno. Ovako se opisuju gradovi u regiji koji sa posljednjim mjesecom u godini oblače praznično ruho.

Recept je dobro poznat, okićene gradske lokacije, ugostiteljske kućice s raznovrsnom ponudom, brojni prateći događaji i poneki novitet.

Različitim sadržajima, širom BiH, izlazi se u susret predstojećim novogodišnjim praznicima. Lampice i novogodišnje dekoracije obogatile su prije dva dana i centar Banjaluke. Puštanje lampiona i dolazak Deda Mraza s poklonima označio je “Zimzobal”. No, ove godine dodatno se u Banja Luci promoviše “Zimski park – Zimzopark”, koji će početi s radom 29. decembra, za Novi dan priča Milada Šukalo – savjetnik gradonačelnika Banja Luke za društvene djelatnosti.

“U parku “Mladen Stojanović” organizovane su posebne aktivnosti – besplatne vožnje kočijama, spektakularan doček Deda Mraza… Nastupiće naši domaći muzičari koji će u parku izvoditi muziku iz poznatih filmova i crtića”, kaže Šukalo.

No, ono što je grad na Vrbasu stavlja na pijedestal ove zime je Novogodišnji koncert. Banjalučane i sve druge posjetioce u Novu godinu uvešće Željko Samardžić, dok će narednog dana prisutni uživati uz muzičke hitove Lepe Brene. Očekuje se više desetina hiljada gostiju. I tu nije kraj. Banjaluka i nakon Nove godine nastavlja s aktivnostima, u susret predstojećim praznicima.

“U odnosu na Evropu naše cijene su još dosta niže pa se turistima isplati dolaziti u Banja Luku. Banjaluka je rasprodata, nema više smještajnih kapaciteta, sad se traže privatni stanovi. Tome doprinose i low cost letovi, mnogo ljudi dolazi ovdje da provede praznike”, kaže Šukalo.

Predstojeće praznike, obilježiće i Tuzla. Pripreme za manifestaciju “Zima u Tuzli”, koja počinje 15. decembra, su pri samom kraju, a ova manifestacija će trajati do 7. januara.

“Na našem Trgu, najvećem u BiH,  Trgu Slobode, kao i prethodnih godina, biće postavka naših lijepih  prazničnih kućica, koje zajedno s našim ugostiteljima i obrtnicima uređujemo. Kreiramo lijepu atmosferu i ponudu za sve koji posjete Tuzlu”, kaže Amela Jaganjac iz Turističke zajednice Grada Tuzla.

“Unutar tih mjesec dana imaćemo sjajan program s mnoštvom muzičkih sadržaja. Počinjemo s koncertom Džejle Ramović koja otvara ovu manifestaciju 15. decembra, zatim, “Perpetuum mobile”, “Tribute bend” Đorđa Balaševića, Retro, Alen Islamović, Divanhana,  a u novogodišnju noć Tuzlake i sve druge posjetioce uvešće Bajaga i instruktori, dok će za reprizu nastupiti Tijana Dapčević”, kaže Jaganjac.

Osim regionalnih izvođača, priliku za muzičke nastupe dobiće i domaći.

“U mjesec dana programa objedinili smo sve, od dočeka Nove godine, preko obilježavanja svih naših praznika, tako da možemo reći da imamo taj lijepi primjer našeg grada gdje kroz naše manifestacije obilježavamo značajne datume. “Zima u Tuzli” je manifestacija koja pokriva sve ove datume koji se obilježavaju s vjerskim organizacijama i različiim udruženjima. Uz to, moto klub Tuzla pravi sjajan spektakl koji će obradovati  i mlađe i starije”, zaključuje Jaganjac.

U ponedjeljak je uređivanje gradskih ulica počeo i glavni grad BiH, koji je sinoć dobio sjajne praznične obrise. U pripremi je mnogo sadržaja, kaže Faruk Čaluk, iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

“Danas će biti održana press konferencija Gradske uprave o dočeku Nove godine. Sve je već okićeno, biće organizovano mnogo različitih aktivnosti tokom ovog mjeseca i u gradu i na planinama”, kaže Čaluk.

Centalni događaj je doćek Nove godine koji otvara Sarajevska filharmornija u Narodnom pozorištu, zatim koncert koji će biti održan kod Vječne vatre, a koji će nas vratiti u stara dobra vremena, uz Crvenu Jabuku, Zabranjeno pušenje, Bombaj štampu i Letu štuke.

“Winter fest kalendar podrazumijeva različite manfestacije na nekoliko lokacija, od klizanja, koncerata, izložbe, festivala – poput ovog u Zemaljskom, da bi nastavili nakon Nove godine do cijelog januara jer idemo u susret obilježavanja 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu”, kaže Čaluk, garantujući zabavu u pravom smislu te riječi.

Bogatiji praznični program u odnosu na prošlu godinu imaće i Mostar.  Po uzoru na svjetske metropole, blagdansku čaroliju u gradu na Neretvi označio je vjerski obred  paljenja prve adventske svijeće, na platou ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u subotu, čime je počeo Advent u Mostaru.  Nakon toga za posjetioce je upriličen koncert. Ispred doma u funkciji su kućice,  a od danas će biti i ostale, na Mostarskoj šetnici.

“14.12. počinje večernji zabavni program, koji otvara pjevačica Vanna, nakon čega će se do samog dočeka Nove godine izmjenjivati različiti bendovi, sve do samog dočeka, gdje će prisutne u Novu godinu uvesti Željko Joksimović. Uz večernji program, svakog dana odvijaće se i dnevni, nastupima najmlađih”, kaže Marin Čuljak, savjetnik gradonačelnika Mostara.

“Ako neko želi  Advent, ne mora ići u Zagreb. Može doći u Mostar. Imamo dva strateška cilja – prvi je da pružimo ugođaj građanima Mostara, a drugi je da se obogati naš turistički sadržaj i širenje turističkog potencijala”, dodaje Čuljak.

Pojašnjava da Grad u ove aktivnosti ulaže minimalno jer ima veoma mnogo pokrovitelja i sponzora. Samim tim je i većina aktivnosti pokrivena, upravo, tim sredstvima, pojašnjava Čuljak.

“Ove godine trebalo je između 700 i 800 hiljada KM, ali to se sve isplati. Mostar je popunjen i već sada se ne može naći prazna soba za doček, kada očekujemo više od 50 hiljada ljudi”, navodi Čuljak.

Sagovornici za Novi dan kažu i da se, Turističke zajednice širom BiH, radi boljeg efekta, nastoje uvezati. Sve češće zajedno posjećuju sajmove i prezentacije, kako bi svim potencijalnim posjetiocima predstavili BiH u pravom turističkom svjetlu i svom punom prazničnom sjaju.

Izvor: akta.ba