Sportski naučno istraživački klub „Atom“ Zavidovići
Više od 40 godina aktivne brige za prirodu

Sportski naučno istraživački klub Atom iz Zavidovića, sinonim je za ekologiju, speleologiju, planinarstvo, rafting, naučno istraživanje flore i faune, biciklizam, te Gorsku službu spašavanja (GSS).

Osnovan je davne 1981.godine i iznjedrio je brojna, danas uspješna imena, mladih ali i veterana, na čelu sa Zdenkom Veljačićem Vekijem.

Članovi Atoma osvajaju planinske vrhove širom svijeta, postižu značajne uspjehe u brojnim oblastima, i što je najvažnije ostaju vjerni svome klubu, bez obzira što je neke od njih život odveo na različite strane svijeta.

Za ime Atom veže se tradicionalni rafting na rijeci Krivaji, brdski biciklizam, škola speleologije, penjanje na vještačke stijene i brojne druge aktivnosti koje su vremenom prešle u sekcije. Praveći priču o Atomcima, kako ih u Zavidovićima svi zovu, pored svega što su do sada napravili u brojnim oblastima, ističe se činjenica, da je Atom inicijator i glavni nosilac ideje Spomenika prirode „Tajan“ do čijeg proglašenja su proveli godine mukotrpne borbe, kako bi se pomenuti prostor zakonom zaštitio.

Najvećim uspjehom smatraju uspješnu borbu za proglašavanje Spomenika prirode „Tajan“

Ovaj, za sada jedini spomenik prirode na području Zeničko-dobojskog kantona, prostire se na  području od 40 km kvadratnih na zavidovićkoj i desetak na kakanjskoj općini. Područje je bogato čistim vodenim tokovima, kanjonima, prirodnim kamenim mostovima, speleološkim objektima i endemskim biljkama i životinjama.

Naši sagovornici u priči o Atomu, Admir Bajraktarević Ado, Emir Balić i Besim Gurda, potvrđuju da je značaj inicijative o proglašenju Tajana zaštićenim područjem nemjerljiv.

-Teško mi je i pobrojati sve oblasti u kojima djeluje pedesetak aktivnih, odnosno stotinjak stalnih članova Atoma. O tome najbolje govori naša monografija za period od 30 godina rada odnosno period 1981.-2011.godine- kaže nam Admir Bajraktarević Ado, predsjednik pomenutog kluba, i načelnik GSS stanice Zavidovići. Tokom  posljednjih desetak godina svi segmenti djelovanja kluba su unaprijeđeni, prošireni, ali i podmlađeni.

Bajraktarević ističe, da se u priči o Atomu, želi bazirati na sadašnje, i vrijeme u bliskoj budućnosti, prvenstveno zbog aktivnosti koje donose dobrobiti lokalnoj zajednici. 

Poseban akcent stavljaju na razvoj turizma zavidovićkog kraja. U prvom redu kroz promociju prirodnih ljepota, ali i organizaciju različitih događaja poput kampova, tečajeva, raftinga, speleo-susreta, planinarskih pohoda na Tajan. Dobitnici su nekoliko specijalnih priznanja od Grada Zavidovići za razvoj sporta, plaketu Općine Zavidovići, te nekoliko pismenih pohvala od Kantonane uprave civilne zaštite.

Trenutno u svom radu imaju podršku od Gradske uprave Zavidovići, apliciraju na sredstva resornim kantonalnim ministarstvima, a nerijetko dobivaju i donacije. Sve su to načini da se kupuje i obnavlja skupa oprema neophodna za aktivnosti u sportu, rekreaciji ili spašavanju.

Jedan od rijetkih klubova koji se bavi ozbiljnim naučno-istraživačkim radom

Atom je dao značajan doprinos u otkrivanju novih životinjskih vrsta, prvenstveno na zaštićenom području Tajana.

-Istraživač prof.dr. Dragan Antić iz Beograda, je u saradnji sa Atomom istraživao Tajan nakon čega je objavio novu vrstu ,diplure” ili dvorepke sa Tajana. Novoj vrsti dao je ime ‘Plusiocampa atom” po udruženju Atom, u čast našeg 40. rođendana- kaže Emir Balić.

Pored toga, još jedna novootkrivena životinjska vrsta je i pužić iz familije Hydrobiidae, koji je ime dobio po predsjedniku  Atoma  Zavidovići, Admiru Bajraktareviću.

Rad o novoj vrsti je objavljen 10. septembra 2021. godine u časopisu “Informativni bilten Prvog malakološkog društva “Vorarlberg”. Bitno je napomenuti da su još neke vrste, također pronađene na Tajanu, trenutno na analizi, pa je moguće da će ovakvih otkrića u budućnosti biti više.

Atom je dao velik doprinos i u iskopavanju raznih oblika keramike iz paleolita, te prikupljanju kostiju brojnih izumrlih vrsta, poput pećinskog medvjeda, pećinske hijene i drugih.

Ukazali na značaj šišmiša

Članovi Atoma su velik dio svog vremena odvojili i za proučavanje i monitoring šišmiša.

Naime, nedavno je otkrivena kolonija jedne vrste šišmiša koja se do sada nije mogla pronaći južnije od nekih dijelova slovenskih Alpa.

Stoga je u Zavidovićima organizirano obilježavanje Međunarodne noći šišmiša. U parku Kulturno-sportskog centra u Zavidovićima upriličena je izložba fotografija i projekcija filmova. Posjetitelji su također imali priliku vidjeti kako izgleda snimanje ultrazvučnih signala šišmiša. Organizirana je posjeta Spomeniku prirode Tajan i obilazak speleoloških objekata koji služe kao sklonište ovoj životinjskoj vrsti. Važno je napomenuti, da je zbog ove inicijative JP BH Pošta izdala žig s motivom „noći šišmiša“.

Zahvaljujući Atomu, Grad Zavidovići proglašen je prvim europskim “Gradom prijateljem šišmiša”. Memorandum o saradnji potpisali su Udruženje građana Fojničani Maglaj, Sportski i naučno-istraživački klub Atom Zavidovići, Centar za krš i speleologiju Sarajevo i Grad Zavidovići.

Imajući u vidu rastuću svijest o značaju očuvanja i zaštite prirode, uključujući i sve vrste šišmiša kao izuzetno bitnih elemenata ekosustava ovim činom Grad Zavidovići izražava punu podršku aktivnostima koje organizacije civilnog društva već provode ili planiraju provesti na teritoriji Grada. To uključuje istraživanja, monitoring i zaštitu šišmiša, postavljanje drvenih kućica na odgovarajućim lokacijama, postavljanje edukativnih tabli koje informiraju građane o važnosti šišmiša u ekosistemu, te organizaciju kampanja i programa za podizanje svijesti o njihovom značaju. Cilj ovog Memoranduma nije samo očuvati šišmiše na teritoriji Zavidovića, već i promovirati Grad kao lidera u zaštiti ove vrste i prirode općenito, kako u Bosni i Hercegovini, tako i širom Europe.

Inače, projekt “Monitoring i zaštita šišmiša u Bosni i Hercegovini” realizira Udruženje „Fojničani“ Maglaj u partnerstvu sa Centrom za krš i speleologiju Sarajevo i SNIK Atom Zavidovići, a u okviru projekta „Misli o prirodi“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva uz financijsku podršku Švedske.

Gorska služba spašavanja (GSS) Zavidovići na usluzi u BiH i svijetu

Iz brojnih Atomovih sekcija proizašla je i GSS stanica Zavidovići, na čijem čelu je Admir Bajraktarević. Svoje znanje i sposobnost najviše su dokazali u poplavama 2014. godine kada su bili na usluzi građanima kako Zavidovića tako i okolnih mjesta.

Redovno se odazivaju na sve akcije pronalaska i spašavanja ljudi i dobara na teritoriji cijele BiH. Članovi njihovog tima su visoko obučeni,  a u svom sastavu imaju i jednicu za spašavanje na vodi i pod vodom koja je u sastavu istoimene službe pri Kantonalnoj Civilnoj zaštiti.

Svoj doprinos zavidovićki GSS-ovci dali su i u spasilačkoj misiji nakon ovogodišnjeg katastrofalnog potresa u Turskoj. Ekipa od sedam spasilaca boravila je u najteže pogođenim dijelovima Republike Turske pomažući u pronalasku unesrećenih.

GSS stanica Zavidovići raspolaže sa domom koji je svima dostupan

Gorska služba spašavanja (GSS) stanica Zavidovići odnedavno u svom vlasništvu ima dom u Maoči, pored Zavidovića.

Dom je smješten u nekadašnjoj područnoj osnovnoj školi, na čijem se uređenju još uvijek radi. U vrijeme naše posjete farbali su fasadu, dok se u jednoj od sala održavala prezentacija sa speleoloških istraživanja.

-Trenutno uređujemo suteren. Sam objekt ima spavaonu, dvije sale za prezentacije, toalete, kuhinju. Nedavno smo postavili nastrešnice, terene za odbojku na pijesku, boćanje… Važno je napomenuti da je ovo prostor koji se koristi za brojne skupove, od vatrogasaca do sportskih klubova, pa do likovnih umjetnika. Objekt smo dobili na korištenje 4 godine, a za dalje ćemo vidjeti-kaže Emir Balić, potpredsjednik Atoma.

U Maoči održan Skup speleologa Bosne i Hercegovine 2023.

U domu GSS-a Zavidovići, održan je Skup speleologa Bosne i Hercegovine. Okupilo se tridesetak speleologa iz svih dijelova BiH.

-Ovom prilikom prezentirani su brojni radovi iz različitih oblasti speleologije, biospeleologije, arheologije. Upriličena je izložba speleo fotografija, dok je drugog dana druženja organiziran okrugli sto o aktuelnim pitanjima iz svijeta speleologije. Raspravljalo se o izazovima i prilikama speleologije a sve u cilju njenog unaprijeđenja-informiše nas Besim Gurda.

Zavidovićki Atom je u oblasti speleologije dao značajan doprinos kada su u pitanju otkrivanja i istraživanja speleoloških objekata širom BiH. Na području Tajana ih je otkriveno i registrirano  preko stotinu a posljednjih par godina traje istraživanje na lokalitetu „Odušak u Suhoj“ kao i „Jama Atom“. Speleo kampovi koje Atomci svake godine organiziraju su međunarodnog tipa, a učešće redovito uzimaju speleolozi iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.   

Istražuje se prostor Suhe, Srednje stijene, Ponijera i Tajašnice, speleološki objekti Lukina pećina, Pećina u Srednjoj stijeni, Pećina u Suhoj, Kanal, Ledeni ponor, Rikverc, Jama Atom, Ukrasna pećina, Pećina ZA014, Pećina u Dubokoj Tajašnici, Pećina pod kamenim mostom u Suhoj i Pećina pored kamenog mosta u Suhoj. Rezultati potvrđuju da bi se broj novih životinjskih vrsta pronađenih na Tajanu mogao povećati.

Speleolozi su zbirci speleoloških objekata BiH i SP “Tajan” dodali nacrte još pet novih objekata, Krabiner 1, Karabiner 2 i Ledeni ponor na Ponijerima, Medinu pećinu u Mašici i Prvi ponor u Tajašnici, te dio novih kanala ulaznog dijela Oduška u Suhoj.

Od prošle godine Atomova speleo-ekipa aktivna je u istraživanju pećine Mokra Megara, te na širem lokalitetu Ozrena.

Zahvaljujući udruženju Fojničani Maglaj i SNIK Atom Zavidovići, trenutno su u fokusu istraživanja speleoloških objekata ovoga područja. U prvom redu pećina Mokra Megara, ali su vršena istraživanja i na širem lokalitetu Ozrena, od Gornje Paklenice do Brezika. Na navedenim lokalitetima su vršena biološka (hiropterološka, entomološka, herpetološka), speleološka i arheološka istraživanja“, rekao je Besim Gurda, inžinjer šumarstva i speleolog. Radi se na  izradi topografskog nacrta, prikupljaju se uzorci faune te analiziraju geološke i hidrološke karakteristike ovog objekta, ali i šireg kraškog područja.

VII Međunarodni festival „Voda i čovjek“

Kada su u pitanju aktivnosti planirane u narednom periodu, SNIK Atom i JU Kulturno-sportski centar Zavidovići će u periodu od od 03.-04.11. organizirati VII Međunarodni foto/film festival „Voda i čovjek“ 2023. na teme:

1. Ekologija –Voda i čovjek

2. Sport – Voda i čovjek

Festival će se održati u prostorijama Centra, a organizira se u cilju očuvanja voda za opstanak čovjeka, odnosno  života na planeti, te promoviranja sportova na vodi.

Osim prezentacije filmova i izložbe fotografija, biće održan i okrugli sto na temu „Zagađenja voda na Spomeniku prirode Tajan sa kojeg se Zavidovići napajaju pitkom vodom“.

Filmski materijal sa Festivala, prikazivat će se na časovima odjeljenjskih zajednica u osnovnim i srednjim školama.

Piše: Arminka Memišević


Ova priča napisana je zahvaljujući velikodušnoj podršci Američkog naroda kroz program “Snaga lokalnog” Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID). Za sadržaj priče iskljucivo je odgovoran autor i “Mreža za izgradnju mira”. Stavovi izneseni u priči ne odražavaju nužno stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Americkih Država.