Spektakl na nebu iznad Sarajeva: 110 paraglajdera će letjeti od Trebevića do Šipa

Extreme Sport Club Sarajevo organizuje “Extreme Fly 2024”, paragliding show koji će se održati u periodu od 28. do 30. juna.

Više od stotinu domaćih i stranih pilota paraglidera priredit će spektakularni show na nebu iznad Sarajeva.

Jedrenje paragliderom, odnosno paragliding je jedan od najjednostavnijih načina za ostvarenje sna o letenju, a posljednjih godina ovaj sport je sve popularniji i u Bosni i Hercegovini.

Pasionirani ljubitelji ovog ekstremnog sporta, članovi Extreme Sport Club Sarajevo, ističu da ovaj sport može obogatiti turističku ponudu Sarajeva budući da je grad okružen planinama idealnim za letenje paragliderom, te su tako uz institucionalnu podršku odlučili organizirati jedinstven događaj naziva “Extreme Fly 2024”.

Spektakularni paragliding show odvijat će se dva puta tokom ove godine.

Prvi je zakazan već za 28. juni i trajat će do 30. juna uz učešće 70 međunarodnih i 40 domaćih pilota paraglidera.

Polazna stanica je na Trebeviću, na lokaciji Slovenskog planinarskog doma “Jure Franko” odakle će paraglajderisti startati iza 13 sati.

Nakon što odlete takmičarski zadatak preko planina koje okružuju Sarajevo u dužini između 50-100 kilometara, cilj odnosno završna stanica je na Barama – Šip, lokacija iza poslovnog objekta “Bingo” gdje će biti organiziran poseban program za doček paraglidera.

Svi građani i turisti moći će uživati u prekrasnom prizoru više od stotinu paraglidera na nebu iznad Sarajeva, njihovom letu, penjanju u visine i spuštanju.

Nakon slijetanja, građani su pozvani na Extreme Fly party na otvorenom, oba dana Paragliding show programa, u kojima će ih zabavljati poznati sarajevski DJ muzičari.

Svi sadržaji su potpuno besplatni, vrmenska prognoza je savršena, a organizatori pozivaju građane da u velikom broju dođu, podrže ove neobične i hrabre sportiste i uživaju u spektakularnom pogledu leta i egzibicija paraglidera koji će s lakoćom klizati sarajevskim nebom poput ptica.

Drugi Paragliding show “Extreme Fly 2024”, zakazan je za mjesec august od 08. do 10. kada se bilježi i najveća posjećenost turista glavnom gradu, koji će sasvim sigurno, uživati u ovom jedinstvenom događaju.

Izvor: akta.ba