Solidarno i ponosno uz IDAHOT

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 225 članica, organizacije i škole iz cijele BiH koja čini sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, a djeluje sa ciljem da gradi održivi mir izdaje Saopštenje za javnost povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije koji se obilježava 17. maja/svibnja.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije obilježava se 17. maja s ciljem koordinacije međunarodnih događanja kojima se podiže svijest o kršenjima ljudskih prava LGBTIQ+ osoba i potiče interes za poboljšanje ljudskih prava LGBTIQ+ osoba širom svijeta. 

Svjedočimo svakodnevnom govoru mržnje, marginaliziranju, diskriminiranju i isključivanju LGBTIQ+ osoba u našem društvu. Mnoge LGBTIQ+ osobe ne žive svoje autentične živote, i pod plaštom heteronormativnog života zbog opstanka, ograničavaju svoju slobodu.  Iz straha od izolacije, samoće, gubitka porodice ili gubitka radnog mjesta, LGBTIQ+ osobe žive u tišini, sjeni, a samo rijetki se odluče da svoje živote žive autentično i javno, time se izlažući govoru mržnje i nasilju.

IDAHOT je od velikog značaja kako za LGBTIQ+ zajednicu u Bosni i Hercegovini, tako i za cjelokupno bosanskohercegovačko društvo, koje može i mora biti otvorenije, slobodnije, njegujući principe različitosti i solidarnosti i jednakosti za sve. Podsjećamo da je na 17. maj 1990. godine Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa Međunarodne kvalifikacije bolesti.  

Danas, kada nasilje ne jenjava, kada se neprestano prijeti i ugnjetava sloboda postojanja lezbejki, gejeva, biseksualnih, transrodnih osoba i kvir osoba, najglasnije trebamo biti ponosni na svoje identitete, svoje živote i uloge u društvu, i najjače se boriti protiv homofobije, transfobije i bifobije.

Mreža za izgradnju mira ponosno stoji uz i sa svojim prijateljima_cama, kolegama_icama, aktivistima_cama, svim onim koji se identifikuju kao dio LGBTIQ+ zajednice i obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije – IDAHOT!

Izvor: mreza-mira.net