Skrivena lokacija u blizini Sarajeva nalik na bajku: Jeste li posjetili Vrelo Miljacke?

Vrelo Miljacke koje se nalazi u blizini Sarajeva, jedna je od onih skrivenih prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine, za koju mnogi ne znaju.

Ova jedinstvena lokacija nalazi se u podnožju planine Jahorine u Gornjim Palama na nadmorskoj visini od 1.010 metara i naziva se Paljanska Miljacka. U blizini navedenog lokaliteta nalazi se i čuvena Gradina koja pripada plemićkoj lozi Pavlovića.

Udaljena je samo dva kilometra od centra Pala, a potrebno je manje od sat vremena vožnje od glavnog grada Bosne i Hercegovine kako biste uživali u veličanstvenim prizorima prirode kao iz bajke.

Vrelo Miljacke se posebno ističe u proljeće kada je vodostaj rijeke bogatiji, a slapovi teku preko kamenja obraslih mahovinom. No, avanturisti ga posjećuju tokom cijele godine jer svakim godišnjim dobom pruža drugačiji ugođaj.

Zbog toga ni ne čudi što je ovaj izvor bistrih potočića koji se isprepliću u bogatom zelenilu šume posljednjih nekoliko godina posjećuje sve više ljudi.

Inače, Paljanska Miljacka se 13 kilometara dalje u selu Dovlići spaja s Mokranjskom Miljackom, a zajedno čine Miljacku koja protiče kroz centar Sarajeva.

Izvor: klix.ba