Skoro 30.000 KM za 11 projekata Fonda aktivne zajednice

Da istinski aktivisti i lideri nikada ne posustaju, dokaz su članice Mreže aktivnih zajednica. Lokalne grupe za razvoj u ovim zajednicama vrijedno su radile i planirale svoje aktivnosti, prilagođavajući ih neizvijesnoj novonastaloj situaciji, odlučni u namjeri da na rješenjima problema kontinuirano rade. Nominacija realiziranih akcija dio je godišnjih akcionih planova koje ove grupe uz mentorstvo MAZ-a izrađuju i dosljedno provode u etapama. Napredak  i poboljšanje uslova života u ovim zajednicama sve su vidljiviji, no ono naizgled nevidljivo, a predstavlja jednako važnu  promjenu u ovom procesu, je osnaživanje i uključivanje građana, posebno onih iz ranjivih kategorija, u razvoj zajednice učešćem u „živoj“ demokratiji. Fondacija tuzlanske zajednice ima pokretačku ulogu u ovim procesima, jer često određena finansijska podrška predstavlja prvi dio rješenja određenog problema i daje vjetar u leđa građanima da u daljnjoj realizaciji maksimalno koriste sve raspoložive resurse razvijajući saradnju između javnog, civilnog i poslovnog sektora. Ključnu ulogu u povezivanju i jačanju međusektoralnog povjerenja na lokalnom nivou ima MAZ, koji kroz model organizovanja zajednice i mentorstvo educira aktivne građane i s njima zajedno učestvuje u procesima demokratije.

Ermin Avdić, generalni sekretar MAZ-a, kaže da konstantno rade na tome da ojačaju kapacitete aktivista koji djeluju u lokalnim grupama za razvoj: „To su predstavnici škola, žena, penzionera, mladih itd., ukratko volonteri koji s entuzijazmom učestvuju na našim radionicama, forumima i studijskim posjetama. Pandemija je neke od ovih aktivnosti ograničila, ali mi zajedno uvijek nalazimo način da radimo i razvijamo bolje uslove u njihovim sredinama.“

U sklopu prvog javnog poziva ovog Fonda kroz 11 inicijativa građani su adaptirali društvene prostorije, zamijenili dotrajalu stolariju, osigurali adekvatnu drenažu oko objekata koje koriste, uredili igrališta za najmlađe, ogradili škole u cilju povećanja sigurnosti, izgradili tribine za ugodno uživanje u sportu i mnoge druge akcije koje život u njihovim zajednicama čine boljim.

Udruženja i neformalne grupe podržane u prvom javnom pozivu Fonda aktivne zajednice su: Lokalna grupa za razvoj Seljublje, Lokalna grupa za razvoj Turija, Lokalna grupa za razvoj  Prokosovići, Lokalna grupa za razvoj  Bokavić, Lokalna grupa za razvoj Gornja Tuzla, Lokalna grupa za razvoj Dobrnja, Lokalna grupa za razvoj Par Selo, Lokalna grupa za razvoj Simin Han, Lokalna grupa za razvoj Solina, Lokalna grupa za razvoj Gnojnica i Lokalna grupa za razvoj Bikodže.

8.11.2020. godine zatvoren je i drugi javni poziv Fonda aktivne zajednice u toku kojeg su članice MAZ-a kandidovale 10 novih inicijativa za bolji, sigurniji i ugodniji život u svojim zajednicama. U narednom periodu Komisija za dodjelu grantova ovog Fonda, razmatraće aplikacije, a odluka o podržanim projektima biti blagovremeno objavljena.

Izvor: https://www.fondacijatz.org/page/41/11805