Šehić Saliji: Muslim Aid Association BiH nakon 15 godina uspješnog rada nastavlja svoju misiju

Nevladina organizacija Muslim Aid Association u Bosni i Hercegovini ove godine slavi 15 godina uspješnog rada. O dosadašnjem radu, sprovedenim projektima i planovima daljeg rada razgovarali smo sa izvršnom direktoricom Edinom Šehić Saliji.

– Ove godine Vaša organizacija proslavlja 15 godina uspješnog rada u BiH. Malo se vratite na prve dane i recite nam kako je to izgledalo na samom početku a kako organizacija radi danas. Koliko se promijenio vaš način rada i projekti koje sprovodite? 

Muslim Aid Association je nevladina organizacija koja od 2007. godine djeluje u Bosni i Hercegovini. U početku kao Predstavništvo strane nevladine organizacije Muslim Aid Sarajevo, a od 2021. godine kao dio Muslim Aid porodice, pod nazivom Muslim Aid Association.

U početku našeg rada naši projekti su bili bazirani na stipendiranju socijalno i materijalno ugrožene djece, sezonske projekte pomoći za vrijeme mjeseca Ramazana i Kurban bajrama, te pružanju jednokratne pomoći školama, udruženjima osoba sa invaliditetom, te povratnicima i osobama slabijeg imovinskog stanja. Također smo od 2011. godine pokrenuli i projekat Mobilne biblioteke “Molly” koji i danas obilazi povratničke škole u 6 općina Srednjeg Podrinja i dostavlja lektire i knjige za djecu iz ruralnih područja potpuno besplatno.

Počeli smo raditi sa samo jednom stalno zaposlenom osobom, da bi u 2020. godini bilo ukupno zaposleno osam osoba, a po potrebi projekata bilo je i više angažiranih. Pošto smo bili dio međunarodne organizacije, trebali smo pratiti ciljeve i zadatke naše centrale u Londonu. Stoga smo se postepeni širili shodno mogućnostima naših donatora i njihovim zahtjevima za realizaciju projekata.

Od 2014. godine kreće naša saradnja sa općinama/gradovima i lokalnim zajednicama, te drugim donatorima u oblasti održivog razvoja kroz poljoprivredu, gdje smo postepeno postali prepoznatljivi kao nevladina organizacija koja kreira i implementira projekte ruralnog razvoja u poljoprivredi u cilju poboljšanja kvaliteta života stanovnika u Bosni i Hercegovini.  Do sada smo sarađivali sa preko 80 općina/gradova širom Bosne i Hercegovine.

– Koliko ljudi radi na implementaciji ciljeva, projekata i zadataka Organizacije?

Muslim Aid Association trenutno ima šest stalno zaposlenih i ovisno od projekata godišnje angažujemo pet do sedam osoba po kratkoročnom ugovoru ili trenere različitih specijalizacija.

Kakav status danas ima vaša organizacija, da li je u društvu prepoznat prvobitni cilj – poboljšanje kvalitete života svih stanovnika Bosne i Hercegovine.

Muslim Aid Association u Bosni i Hecegovini je organizacija prepoznatljiva po projektima socio-ekonomskog osnaživanja osoba kroz poljoprivredne projekte u cilju postizanja ekonomske neovisnosti i unaprijeđena kvaliteta života. Svakodnevno primamo pozive kako od lokalnih zajednica, tako i od pojedinaca za saradnju i pomoć. Smatram da je društvo prepoznalo naš rad i da smo odgovorili našem prvobitnom cilju. 

– U okviru svog rada razvili ste četiri tipa programa, kako se to pokazalo u praksi i na terenu?

Vođeni našim principima djelovanja razvili smo četiri programa u Bosni i Hercegovini: Program socio-ekonomskog osnaživanja (projekti u oblasti poljoprivrede), Program podrške obrazovanju (jačanje kapaciteta osnovnih škola), Sezonski projekti (paketi hrane za Ramazan, podjele kurbana, zimski projekat) i Hitni odgovori (pomoć migrantima, COVID-19, elementarne nepogode).

Naši projekti koje radimo su vrlo konkretni i dolaze kao rezultat analiza potreba lokalnih zajednica na terenu. Nakon konsultacija i istaživanja, kreiramo projekat koji rezultira direktom pomoći korisnicima i dugoročnog je karaktera, kao na prijmer: sufinansiranje opreme za bavljenje poljoprivredom, renoviranjem škola, toplifikacijom seoskih škola, donacijom školske opreme, donacijom peći za pojedince i seoske škole, stipendijama i različitim obukama kako poljoprivredinika, tako i nastavnika i djece.

– Na koje projekte ste posebno ponosni i zbog čega?

Jako smo ponosni na naše projekte ekonomskog osnaživanja žena i osoba u stanju potrebe kroz održive poljoprivredne projekte i ruralni razvoj plasteničke proizvodnje, stočarstva, pčelarstva, voćarstva i druge, gdje smo sarađivali sa preko 80 općina/gradova i podržani od desetine donatora; od stranih međunarodnih organizacija, ambasada, državnih i lokalnih institucija, agencija itd.

Kroz ove projekte smo direktno pomogli preko 3.200 porodica. Samo kroz projekat plasteničke proizvodnje smo pomogli preko 2.600 porodica kroz sufinansiranje start-up opreme (plastenik od 100m2, sistem za navodnjavanje, sjemena i sadnice) i edukaciju za proizvodnju povrća u zaštićenim prostoru. Samo u zadnjih sedam godina je uloženo oko 10 miliona KM za projekte ekonomskog osnaživanja.

 – Šta vas kao Organizaciju motiviše da i dalje razvijate programe i projekte koji pomažu pri prevazilaženju određenih problema u lokalnim zajednicama, iako znamo kako naša država funkcioniše?

Prvenstveno nas motiviše kada vidimo pozitivne rezultate nakon dugog niza godina rada na terenu i povratne informacije koje dobijamo od naših korisnika i partnera na projektima. Kada je naš najveći donator sproveo petogodišnju analizu našeg rada i izvršio anketu korisnika projekta plastenika nakon 5 godina, preko 93% ispitanika još uvijek koristi plastenik i obezbjeđuje hranu za sebe i svoju porodicu. Neki od korisnika imaju lijep prihod i do 3.500 KM godišnje što za jedan plastenik od 100m2 je veliki uspjeh.

Mi nastavljamo sa radom, predano kao i od samog početka, jer su potrebe velike posebno u ovom kriznom periodu kada cijene hrane i osnovnih artikala rastu, a s tim u vezi i rastu potrebe za ovakvim projektima. 

– Koji su dalji planovi razvoja Organizacije?

Naši budući planovi su da nastavimo da radimo ono što najbolje znamo i po čemu smo prepoznatljivi, a to su poljoprivredni projekti i ruralni razvoj, kroz koje pomažemo lokalne zajednice. Pored tih projekata, posebno u zadnje 2 godine smo razvili program pomoći marginaliziranim školama i jačanju kapaciteta škola; rješavanju njihovih infrastruktiralnih problema, utopljavanje škola, educiranju nastavnika i učenika, doniranju didaktičke opreme i knjiga za školske biblioteke itd.

Cilj nam je da od iduće godine proširimo naše djelovanje u oblasti poboljšanja kvalitete obrazovanja djece u osnovnim školama u saradnji sa Kantonalnim ministarstvima obrazovanja. S tim u vezi naša organizacija će pokušati da doprinese jačanju sistemskih dugoročnih rješenja u cilju modernizacije obrazovanja u skladu sa trendovima naprednijih zemalja EU. 

Razgovarala Ivana Raonić

Izvor: akta.ba

Related Posts

Svjetlostkomerc i Pomozi.ba u kampanji “Srcem za znanje i ništa manje”

Svjetlostkomerc i Udruženje Pomozi.ba, uz pomoć vjernih kupaca nastojat će osigurati pomoć za bolje i lakše obrazovanje djeci socijalno ugrožene kategorije u školskoj 2022/23 godini. Društveno odgovorna kampanja “Srcem za znanje i ništa manje” realizirat će se u periodu od 15.08. do 15.09.2022. godine. U navedenom periodu, građani će kupovinom u Knjižarama SVJETLOST i kupovinom brendova koje […]

Konkurs Balkan 2022: Sufinansiranje projekata međunarodnih organizacija, javnih subjekata i civilnog društva

Konkurs Balkan 2022: Sufinansiranje projekata međunarodnih organizacija, javnih subjekata i civilnog društva Maeci Komitet ministara odobrio je 15. juna „Odluku o odobrenju i produžetku međunarodnih misija 2022“, kojom se za zemlje Zapadnog Balkana izdvaja iznos od 1,5 milion eura za doprinos procesima stabilizacije u regionu i napretku procesa pristupanja EU. Shodno tome, iz ovih sredstava biće sufinansirane[…]