Sarajevo: Studenti će i tokom ljetnog raspusta imati besplatan javni prijevoz

Učenicima, studentima i penzionerima s minimalnom penzijom omogućeno je besplatno korištenje javnog prijevoza.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta (SDP) je s direktorom preduzeća GRAS Senadom Mujagićem i direktorom kompanije Centrotrans Safudinom Čengićem razgovarao o javnom prijevozu.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, analizirane su sve aktivnosti realizovane u proteklih pet godina za poboljšanje javnog prijevoza u svakoj općini, kao i o značaju svih pogodnosti koje su uvedene u proteklom periodu. Razgovarano je i o narednim koracima.

Prije pet godina, sporazumom kojeg je Šteta potpisao s prijevoznicima, prvi put je omogućeno da mjesečne karte penzionera važe kod oba prijevoznika. Taj sporazum, kako je istaknuto, bio je prvi korak u kreiranju novih pogodnosti koje su izuzetno značajne za građane. Nedugo nakon toga, učeničke i studentske karte počinju važiti kod oba prijevoznika. Sada svi kuponi važe kod oba prijevoznika, piše Klix.ba.

Kako je konstatovano, intenzivnim radom i pronalaženjem najboljih rješenja za građane, saradnjom Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i prijevoznika, uslijedile su velike pozitivne promjene kada je u pitanju javni prijevoz. Smatra se da je značajan broj linija, koje godinama nisu bile u funkciji, ponovo uspostavljene.

Učenicima, studentima i penzionerima s minimalnom penzijom omogućeno je besplatno korištenje javnog prijevoza. Sarajevo prvi put poslije rata ima i noćni prijevoz koji je besplatan za sve građane.

 – Svim pogodnostima za građane, ulaganjem u infrastrukturu, regulacijom redova vožnje, povoljnim prijevozom, osluškivanjem potreba građana, kreirano je okruženje usljed kojeg je povećan broj korisnika javnog prijevoza. Rezultat nije moguće ostvariti preko noći, posebno ako se uzme u obzir decenijsko zanemarivanje javnog prijevoza, ali smo napravili odlične temelje za potpuno vraćanje povjerenja građana u javni prijevoz. Imamo još posla, bitno je da su rezultati vidljivi, istakao je ministar Šteta.

Na sastanku je odlučeno da će postojeći učenički i studentski kuponi važiti i tokom raspusta, odnosno tokom jula i august za učenike, a za studente tokom jula, augusta i septembra, tako da će ove dvije kategorije besplatno koristiti javni prijevoz i tokom raspusta.

U Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo su zahvalni prijevoznicima na saradnji i kooperativnosti te vjeruju da će zajedničkim radom dodatno unaprijediti javni prijevoz, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Izvor: studomat.ba