Sarajevo Film Festival: Otvoren poziv za prijavu priča za program “Suočavanje s prošlošću”

Otvoren je poziv za prijavu priča za program “Suočavanje s prošlošću” (Dealing with the Past) Sarajevo Film Festivala.

Poziv je otvoren za organizacije koje se bave temom ratnih sukoba i njihovim razumijevanjem i rješavanjem, a priče/svjedočenja prijavljuju se za predstavljanje na ovogodišnjem True Stories Marketu.

Program “Suočavanje s prošlošću” (Dealing with the Past), koji SFF nastavlja razvijati uz podršku Fondacije Friedrich Ebert, predstavlja dodatnu platformu za svjedočenja i priče koje mogu poslužiti kao baza za razvijanje filmskih scenarija, projekata i filmova.

Cilj programa je pokretanje dijaloga u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije te suočavanje s problemima nastalim kao rezultat ratova u regiji.

U sklopu programa “Suočavanje s prošlošću” (Dealing with the Past), pokrenut je Sajam istinitih priča (True Stories Market), koji služi za prezentaciju priča i prikupljenih materijala (ličnih svjedočanstava).

Priče je potrebno dostaviti u formi teksta ispisanog na jednoj Word stranici, a odabrane priče će organizacije predstaviti rediteljicama/ima iz regije, koji bi na osnovu njih mogli razviti koncept za film.

Priče je potrebno poslati na mail dwp@sff.ba, a rok za prijavu je 26. juni 2023. godine.

Sarajevo Film Festival snosi troškove smještaja i puta predstavnicima organizacija.

Program “Suočavanje s prošlošću” (Dealing with the Past) bit će održan od 12. do 17. augusta 2023, dok će 29. izdanje Sarajevo Film Festivala biti održano od 11. do 18. augusta.

Izvor: radiosarajevo.ba