Sarajevo domaćin Sajma medijske i informacijske pismenosti

Sajam medijske i informacijske pismenosti, koji se održava u Europe House u Sarajevu, u historijskoj zgradi Vječne vatre, prevashodno je namijenjen roditeljima, djeci, studentima, nastavnicima, bibliotekarima, psiholozima ali i svim zainteresovanim

U Sarajevu se danas održava Sajam medijske i informacijske pismenosti čiji je cilj skrenuti pažnju na sve veći značaj odgovornog i sigurnog korištenja sveprisutnih digitalnih tehnologija, naročito u kontekstu djece i mladih, javlja Anadolu.

Sajam je organizovan u okviru kampanje “Dani medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini“ koji treći put organizuje Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovini u saradnji i uz učešće organizacija i institucija aktivnih u oblasti medijske i informacijske pismenosti. Kampanja je počela 19. oktobra i trajaće do 29. oktobra.

Lea Čengić, šefica Odsjeka za sadržaj i medijsku pismenost u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, izjavila je da je današnji sajam nekada bio u online formatu, a danas se održava u Sarajevu, te je izrazila nadu da će u narednim godinama isti organizovati i u drugim gradovima u BiH.

“Potrebno je da do svih naših građana dođu odgovarajuće informacije kako da se svi zajedno bolje, sigurnije, suverenije osjećamo u svijetu digitalnih medija koji nas okružuju”, rekla je Čengić.

Sajam medijske i informacijske pismenosti, koji se održava u Europe House u Sarajevu, u historijskoj zgradi Vječne vatre u centru grada, prevashodno je namijenjen roditeljima, djeci, studentima, nastavnicima, bibliotekarima, psiholozima ali i svim zainteresovanim, koji će imati priliku da učestvuju u nekoj od radionica ili kvizova za djecu, te prisustvuju predavanjima i prezentacijama različitih materijala kreiranih u svrhu promocije znanja i vještina iz domena medijske i informacijske pismenosti.

“Danas ćemo u 15.30 sati imati veoma interesantnu radionicu sa inspektorima Federalnog MUP-a i kolegama iz Centra za sigurni internet koji će predstaviti i razgovarati s roditeljima o tome šta danas konkretno predstavlja najveći izazov za djecu na internetu, koje su najveće opasnosti, kako se nositi s njim, kome prijaviti problem, bio da je pravne prirode ili da negativno utiče na razvoj djeteta, da dijete ima određeni psihički problem, problem u funkcionisanju, šta je linija za pomoć koja stoji na raspolaganju, kakvi psiholozi stoje na raspolaganju roditeljima i djeci za razne savjete”, rekla je Čengić.

Dodala je da će Agencija za osnovno i srednješkolsko obrazovanje Bosne i Hercegovine održati edukaciju za nastavnike, tokom koje će predstaviti platformu eTwinning i sadržaje koji su raspoloživi kako bi se dalje usavršavali i bili u stanju da pomognu djeci da sigurno navigiraju kroz svijet, koji je obilježen digitalnim medijima.

U okviru sajma će biti održane radionice za djecu iz osnovnih škola, ali i učenike srednjih škola kod kojih, kako je kazala, fokus nije na sigurnosti, već na razvoju kritičkog mišljenja – kako se kritički nositi sa sadržajima koje platforme plasiraju, kako naći granicu, kako prepoznati netačne informacije i preispitati ono što se nudi.

Na ovogodišnjem sajmu sadržaje različitih formata iz domena medijske pismenosti predstaviće Regulatorna agencija za komunikacije, UNICEF, Centar za sigurni internet, U.G. “Zašto ne“”, JU Biblioteka Sarajeva, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Fondacija “Mediacentar” Sarajevo, KJU “Porodično savjetovalište”, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i Udruženje “Nova generacija” – Plavi telefon, te Međunarodni forum solidarnosti -EMMAUS.

“Iz UNICEF-a su ove godine pripremili veoma interesantne materijale na temu vještačke inteligencije djece, savjete za djecu, odnosno tinejdžere i za roditelje kako etički postupati s alatima vještačke inteligencije koji su nam dostupni, kako stvoriti zdrav i kritički odnos kako bi ih koristili za našu dobrobit, a ne zloupotrebljavali”, dodala je Čengić.

Iz RAK-a navode da kroz različite aktivnosti pokušavaju pokriti sve one teme s kojima se građani susreću u svakodnevnom životu.

Kampanja “Dani medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini” je počela 19. i trajaće do 29. oktobra.

Izvor: aa.com.tr