Sarajevo dobija institut za računarske nauke i inženjerstvo – Osnivač Ilirya Tech Group

Na prijedlog Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost na Elaborat o opravdanosti osnivanja Naučnoistraživačkog instituta Blum za računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju i autonomne robotske sisteme, te ga je uputila u skupštinsku proceduru, saopšteno je iz Kantona Sarajevo.

Vlada je prethodno prihvatila Završni izvještaj ekspertne komisije o provedenom postupku provjere urednosti Zahtjeva Ilirya Tech Group Sarajevo za osnivanje pomenutog instituta i davanja stručnog mišljenja o usklađenosti Elaborata.

– Uzimajući u obzir prepoznatu potrebu za jačanjem naučnoistraživačkog sektora u Kantonu Sarajevo, kao i na nivou države Bosne i Hercegovine, osnivanje Instituta u Sarajevu je od izuzetne važnosti kako bi se adekvatno odgovorilo na aktuelne tehnološke izazove s kojima se suočava Bosna i Hercegovina. Kroz svoju djelatnost, Institut će doprinositi akademskom i naučnom razvoju, postat će i aktivan sudionik u ekonomskom razvoju Kantona Sarajevo, kao i BiH. Patenti koji proizlaze iz istraživanja Instituta služit će kao ključni pokretači u razvoju novih industrijskih grana i tehnologija, čime se jača lokalna ekonomija i otvaraju nova tržišta – navela je ministrica prof. dr Adna Mesihović u obrazloženju Odluke o osnivanju.

Naučnoistraživački institut Blum će biti institut za računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju i autonomne robotske sisteme. Institut će, kako se dalje navodi, biti posvećen obnovi i napretku Bosne i Hercegovine u svijetu nauke, inženjerstva i ekonomije. Nadahnuti vizijom i naslijeđem Emerika Bluma, čija je uprava u Energoinvestu, jedne od najvećih bosanskohercegovačkih kompanija, bila simbol privrednog razvoja i izvrsnosti, misija Instituta će biti nastaviti tradiciju tehnološke inovativnosti i društvenog doprinosa.

Kako je navedeno u Elaboratu, Naučnoistraživački institut Blum bit će posvećen obnovi i napretku Bosne i Hercegovine u svijetu nauke, inženjerstva i ekonomije. Osnivanje Instituta za računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju i autonomne robotske sisteme ne predstavlja, kako se navodi, samo korak prema tehnološkoj evoluciji, već i put prema obnovi nacionalnog duha i nadahnuća, potvrđujući sposobnost i pravo Bosne i Hercegovine da se ponovo afirmiše kao važan faktora u nauci, inženjerstvu i ekonomiji.Važnost Al, navodi se dalje u saopštenju Vlade KS, prepoznata je i od strane FBiH, što se može vidjeti u Strategiji razvoja FBiH za 2021-2027, u kojoj je Al navedena kao oblast od strateškog interesa.

– Institut ne samo da će pratiti globalne trendove u razvoju Al, već će aktivno doprinijeti istraživanjima u različitim aplikativnim oblastima Al, sa inovativnim multidisciplinarnim pristupima i saradnjom s domaćim i međunarodnim naučnoistraživačkim ustanovama, industrijskim sektorom i javnim institucijama – navedeno je u Elaboratu.

Institut će se fokusirati na ključna područja poput zdravstvenog sektora, energetike, obrazovanja i proizvodnje, kao i brojnim drugim područjima, gdje Al može imati značajan utjecaj na istraživanje, inovacije i unapređenje različitih procesa.

Izvor: ba.ekapija.com