Rosen Metoda: Kako pronaći mir izvan unutrašnjih i vanjskih granica?

Unutrašnji mir je najvažniji, reći će većina ljudi. I biće upravu. Ali pravo pitanje je: zašto tog unutrašnjeg mira imamo sve manje? Nikada nismo bili okruženi tolikim obiljem i imali toliko mogućnosti, pa ipak bili tako nespokojni. Kao da smo zaboravili normalno disati, normalno jesti, normalno spavati, normalno živjeti. Ne znamo se opustiti, sve više smo napeti i nesretni.

“Rosen pristup preobražava ljude. Ljudi dolaze u doticaj sa svojim emocijama, posebno onima koje nisu izražavali dugo vremena. Onda im se životi promijene i njihovo ozračje se  promijeni. Imaju odjek na ljude oko sebe. Gdje god da su, postoji više saradnje, više razumijevanja i više prihvatanja“, govorila je Marion Rosen, osnivačica Rosen metode i pionirka na polju psihosomatske terapije.

Historijat Rosen Metode

Marion Rosen se obučavala za masažu i tehnike disanja kod Lucy Heyer, supruge Gustava Richarda Heyera, jungovskog psihoanalitičara i bivšeg studenta i kolege C.G. Junga. Kroz svoj rad je utvrdila jasno postojanje veze između držanja tijela i emocionalnog stanja osobe. Shvatila je da naše tijelo reflektuje naše unutrašnje stanje. Tako je 1983. godine osnovan Rosen institut.  

Vizija Marion Rosen je bila da se postizanjem mira unutar sebe, razumijevanje i prihvatanje koje na taj stičemo proširi na cijeli svijet.

Šta je Rosen Metoda?

Rosen Metoda je vrsta komplementarne i alternativne medicine. Većina bolesti u našem organizmu je psihosomatska, prouzrokovana je psihom, a reflektuje se u tijelu. Tijelo onda pamti i skladišti informacije, naše neprerađene emocije, traume, pogrešna ubjeđenja, stavove. Rosen praktičar ne dijagniosticira, ne daje savjete, nego posmatra, osluškuje svim čulima, i reflektuje klijentu. Stvara sigurni prostor za klijenta da se sretne sa sobom, sa svojim neprerađenim emocijama, nesvjesnim obrascima, da ih prepozna, prizna i otpusti. On otvara druga vrata, preko tijela dolazi do osobe unutra. Kao krajnji rezultat „dolazi do transformacije od osobe za koju mislimo da jesmo u osobu koja stvarno jesmo.“

Rosen Metod u Sarajevu

2005. godine, Rosen Metod se pojavio u Sarajevu sa prvim intenzivnim kursem kojeg su održale senior učiteljice iz Švedske, Annika Minnbergh i Yrsa Kjerrgren, u okviru pomoći narodu u BiH.  Njih su lokalno podržavala dva veoma angažovana praktičara sa Balkana, Vehbija Peksin i Branko Nikolić. Ubrzo su im se pridružile senior učiteljica Lotta Johansson i odnedavno senior učiteljica Maud Guetler.  Ovaj tim učitelja je postao integralni dio razvijanja obuke, a marljivo su pomagali RM zajednicu regije Balkana. 2019. godine osnovan je Rosen Metod Centar u Sarajevu, kao certifikovana škola za područje Balkana, 19. po redu na svijetu.

U ovih 19 godina od dolaska Rosena u Sarajevo održan je veliki broj kurseva u BiH i Srbiji, a obučena su i certifikovana 22 praktičara/terapeuta Rosen Metode.

Jedna od učiteljica i praktičara je Rizlen Taslaman. Počela je sasvim slučajno. 2008. godine je na nagovor prijatelja otišla na kurs koji su održavale učiteljice iz Švedske. Već nakon prvog tretmana, osjetila je promjene na sebi.

„Osjećala sam da mogu bolje da dišem, osjetila sam kako se moj grudni koš slobodno pokreće i prati disanje. To me fasciniralo, tako da sam ostala do danas u Rosen Metodi. Kroz seminare sam spoznala da mi savršeno dobro u svojoj glavi znamo za svaku emociju, ali ne dozvoljavamo sebi da je i osjetimo. I tako sam poželjela da pomognem drugim ljudima da dođu u kontakt sa sobom, da osjete ko su ispod svih tih napetosti, da dođu do svog mira, jer promjene dolaze iz nas samih”, ispričala je svoje iskustvo za Snagu lokalnog Rizlen Taslaman.

Diplomu za Rosen praktičara Rizlen je stekla u oktobru 2013. godine, a diplomu učiteljice vikend kurseva 2018. godine. Kaže da njeno školovanje još traje.

Dodir koji donosi  mir

Rosen terapija traje 50 min na masažnom stolu; ali nije masaža, već blagi dodir.

„Tretman Rosen Metodom se izvodi tako što dlanovima koji slušaju uspostavljamo kontakt sa osobom koju tretiramo sa ciljem da ona podstakne svjesnost napetosti svojih mišića na određenom dijelu tijela i postigne postepeno opuštanje. Pored dodira bitna je i verbalna komunikacija sa osobom gdje se ta svjesnost o napetosti produbljuje i postaje jasnija. Mi kroz tretman dolazimo u kontakt sa nepoznatim, davno potisnutim u nama. Tretman na svakog djeluje drugačije, ali iz mog iskustva, klijenti uglavnom osjećaju opuštanje i veću povezanost sa samim sobom” objašnjava Rizlen.

Prednosti Rosen Metode su rješavanje napetosti i fizičkih nelagoda kao što su osjećaj pritiska u prsima ili abdomenu i plitko disanje, oslobađanje od umora i iscrpljenosti, veće samopouzdanje, pravilno držanje tijela,  spontanost, nestanak osjećaja praznine i osjećaja da ne znamo ko smo i da nismo kod kuće u svome tijelu.

“Ako je recimo u pitanju bol u leđima, glavobolja, bol u zglobovima, neka hronična stanja, Rosen može dosta da pomogne u otklanjanju tih tegoba. Kada naše tijelo postaje mekše, pritisak u tijelu popušta i tegobe mogu da nestanu,” objašnjava nam Rizlen.

Ova predana Rosen učiteljica i praktičarka kaže da već nakon prvih tretmana primjeti promjene na osobama sa kojima radi.

“Ja klijenta pratim od samog dolaska kod mene. Pratim njegovo držanje tijela, disanje, napetost mišića, način izražavanja, boju glasa i sve to uporedim sa osobom kakva je nakon tretmana. Uglavnom klijenti odlaze puno opušteniji, promijenjenog pogleda u očima, mekoćom u glasu, u koraku.  Marion Rosen je definisala metodu:

“Rosen metoda je transformacija iz osobe koja mislimo da jesmo u osobu koja ustvari jesmo”.

I to je zaista tako,” ističe Rizlen.

Možda je baš zato Rosen, proces koji ne završava. Uvijek postoji neki zaključani dio nas koji čeka svoje vrijeme da bude prepoznat. A u centru svega je želja da dostignemo potpuni unutrašnji mir.

“Postizanje unutrašnjeg mira za Rosen Metodu je važno jer tad možemo da osjetimo naše najvažnije osjećanje, a to je ljubav. Kada dozvolimo sebi da osjećamo više ljubavi onda su i naše misli pozitivnije i jednostavno život vidimo ljepše i jasnije. Jer, ljubav nam je svima potrebna,” zaključuje Rizlen.

Svjetski kongres u Sarajevu

Sa Rosen Metodom, ali i samim sobom bolje se možete upoznati tokom Svjetskog kongresa koji će biti održan u Sarajevu od 5. do 8. oktobra ove godine, kao i na seminarima koji će uz to biti organizovani.

Tema kongresa je “Pronalaženje mira izvan unutrašnjih i vanjskih granica“, a pozvani su svi kojima ova tema izgleda bliska. U okviru četiri dana kongresa osim radionica Rosen Metode biće organizovane i druge radionice sa zajedničkom temom “Pronalaženje mira izvan unutrašnjih i vanjskih granica”.

Program Kongresa

Uz brojne interesantne sadržaje u okviru teme „Kako pronaći mir izvan unutrašnjih i vanjskih granica “, posjetitelji će moći iskusiti plesove univerzalnog mira koji potiču bolji tok energije i imaju terapeutske efekte, ali stvaraju i mostove razumijevanja.

Za vrijeme Kongresa biće organizovani i tretmani za učesnike i posjetioce, a dvije ključne prezentacije će obraditi temu mira u okviru sociohistorijskog konteksta regije Balkana i Rosen Metode.

Kroz laboratorij dodira i pokreta moguće je bolje upoznati senzibilitet tijela i šta nam ono govori.

Senzorni svijet tijela moći će se vidjeti na video prezentaciji filma „Blisko povezani“, a bit će predočeni i načini za umjetnost slušanja, očima, rukama i cijelim bićem!

Posjetitelji će moći saznati šta radi Vagus nerv u RM, ali i poslušati bogato internacionalno iskustvo praktičara RM i fizioterapeuta sa oštećenim vidom.

Za muškarce je predviđena posebna radionica, muška grupa. Možete saznati i kako se razvija saradnja u okviru bilo koje zajednice, kroz iskustva zadruge RM.

Na kongresu se očekuju gosti iz cijelog svijeta, iz Amerike, Kanade, Australije, evropskih i naročito zemalja iz našeg regiona. Još imate vremena da se prijavite, a više informacija možete pronaći na linku: https://roseninstitute.net/9799-2/

Za sve dodatne informacije posjetite Rosen centar ili kontaktirajte na:

Rosen Metod Centar BiH, adresa: Malta 13/6, 71000 Sarajevo, telefon: 0038761850199
Mail : rosenmetodabh@gmail.com, https://rosenmetodcentar.com/

https://www.facebook.com/RosenMetodaBH/

https://www.linkedin.com/in/rosen-metoda-8124a2189/

Pronalaženje mira je izražena potreba na našim prostorima, postizanje unutrašnjeg mira je jednako važno u savremenom svijetu u kojem smo opterećeni brzim načinom života.

Kako da uspostavimo mir u sebi, ali i izvan unutrašnjih i vanjskih granica, saznajte na Svjetskom kongresu Rosen Metode u Sarajevu od 5. do 8. oktobra.

Piše: Vedada Šećerbajtarević


Ova priča napisana je zahvaljujući velikodušnoj podršci Američkog naroda kroz program “Snaga lokalnog” Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID). Za sadržaj priče iskljucivo je odgovoran autor i “Mreža za izgradnju mira”. Stavovi izneseni u priči ne odražavaju nužno stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Americkih Država.