Rješenje o okolinskoj dozvoli za kamenolom Kuti još uvijek nije izdato!

„Javnost ima mogućnost u roku od osam dana od dana objave na web stranici dostaviti Federalnom ministarstvu okoliša i turizma svoje primjedbe, sugestije i mišljenja na nacrt ovog rješenja.“, navodi se u saopštenju za javnost Udruženja građana Kuti.

Saopštenje za javnost:

U povodu objavljenih informacija u pojedinim medijima kako počinje eksploatacija kamena iz kamenoloma „Kuti“ kod Mostara, ovom prilikom Udruženje građana Kuti obavještava javnost kako ta informacija nije točna.

Naime, na web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma 3. svibnja 2024. godine objavljeno je Rješenje o okolinskoj dozvoli koje je nakon naše intervencije povučeno sa stranice. Potom je 7. svibnja 2024. godine na web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma u rubrici ‘Javne Rasprave i Javni Uvid’ objavljen Nacrt Rješenja o izdavanju okolinske dozvole investitoru „Majdan Kuti“ d.o.o. Mostar.

Javnost ima mogućnost u roku od osam dana od dana objave na web stranici dostaviti Federalnom ministarstvu okoliša i turizma svoje primjedbe, sugestije i mišljenja na Nacrt ovog Rješenja.

Napominjemo da će po isteku roka Ministarstvo, nakon što sagleda sve komentare, tek tada donijeti konačno Rješenje o podnesenom zahtjevu za okolinsku dozvolu za kamenolom „Kuti“ kod Mostara. Nakon eventualnog donesenog Rješenja o izdavanju okolinske dozvole i njene pravomoćosti, investitor treba ishodovati i ostale dozvole od kojih je najvažnija eksploatacijska dozvola bez koje nije moguće započeti eksploataciju kamena s ovog lokaliteta.

Udruženje građana Kuti će zajedno s mještanima naselja i dalje koristiti sve pravne lijekove kako bi zaštitili svoje domove napominjući još jednom kako smo protiv otvaranja kamenoloma koji je udaljen svega 137 metara od kuća što ugrožava život mještana naselja Kuti. Uz to, otvaranju kamenoloma se protivimo i zbog utjecaja na podzemne vode, opasnosti po ljudske živote budući da se radi o miniranom području kao i na nemogućnost pristupa samom lokalitetu kamenoloma, a bez da bude narušena privatna imovina.

Izvor: abrasmedia.info