Realizacija projekta „Podrška marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa“ – otvorena obrtnička radnja „E&M SLASTICE“ (foto i video)

Općina Banovići bogatija je za još jednu novoregistriranu djelatnost. U okviru projekta „Podrška marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa“ otvorena je obrtnička radnja „E&M SLASTICE“ vlasnice Merime Zejnilović koja se nalazi u ulici Zanatska bb. Početak rada radnje ozvaničen je svečanim presjecanjem vrpce od strane vlasnice, općinskog načelnika dr. Bege Gutića i direktora USAID/INSPIRE programa Jasmina Bešića. Obrtnička radnja „E&M SLASTICE“ u svojoj ponudi ima raznovrsne kolače napravljene po tradicionalnoj recepturi i od vrhunskih namirnica, a u veliki izbor mogli su se uvjeriti i okupljeni građani.

Ovo je jedna od šest djelatnosti koje su podržane od strane općine Banovići i Američke agencije za razvoj (USAID) sa po 10 hiljada konvertibilnih maraka. Naime, navedene strane su formirale zajednički fond u ukupnom iznosu od 60 hiljada KM (svaka po 30 hiljada), iz kojeg finansiraju pokretanje 6 ženskih biznisa. Novčanu podršku dobile su žene koje su na neki način na margini društva – bilo da su žrtve nasilja, bilo da imaju neki oblik invaliditeta (u porodici nekog sa invaliditetom), da su samohrane majke, dugoročno nezaposlene mlade žene ili da su na drugi način marginalizirane.

Općina Banovići jedna je od 10 lokalnih zajednica u BiH u kojima je od strane USAID-a podržan projekat „Podrška marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa“, i to u ukupnom iznosu od 630 hiljada maraka.

Izvor: ckibanovici.com