Ravnopravne šanse za osobe sa invaliditetom u Fondaciiji Muharem Berbić

Piše: Edina Šećerović

„Ovdje nama osobe sa invaliditetom ustvari pomažu i mi smo ovim projektom pokušali da obrnemo percepciju i da kažemo kako su osobe sa invaliditetom dio društva koji je koristan i koji umije da radi i umije da privređuje“.

Ovako počinje pozitivna priča iz zemlje koju u svijetu nazivaju trećom. Malim koracima, Fondacija Muharem Berbić iz Kaknja piše najljepše priče, one u kojima svaka osoba ima priliku za lični razvoj, razumijevajući da svaka individua ima drugačiju osnovu za razvoj. U nedavno otvorenom Klubu prijatelja Fondacije, zaposlili su pet osoba, od čega dvije osobe sa invaliditetom.

Inkluzija ili prihvatanje različitosti po bilo kojoj osnovi

„Klub prijatelja je osnovan da bi radno osposobljavao i zapošljavao osobe sa invaliditetom. Mi u prostoru Kluba imamo kafić i multifunkcionalnu salu. U budućnosti je planirano da se stavi u pogon palačinkarnica, radionica drvoprerade i šivenja. Trenutno smo zaposlili 5 ljudi od kojih su 2 osobe sa invaliditetom, a 3 su osobe mladi ljudi. Mi kroz Klub prijatelja radimo na socijalnoj inkluziji, tj. društvenom uključivanju osoba sa invaliditetom, ali i socijalnoj intersekcionalnosti što znači da razumijevamo da nijedna osoba našeg društva nema iste polazišne tačke u svom razvitku, te s tim u vezi nudimo prilike za razvoj koji je prilagođen u odnosu na individualne potencijale“, ispričala nam je Nerdžis Čaplja, projekt menadžerica Fondacije.

Nerdžis nam otkriva da je u planu, kako se posao bude razvijao,  da zaposle još 9 osoba.  Klub prijatelja FMB u Kaknju zvanično je otvoren 15. oktobra ove godine. Time je Kakanj, Zeničko-dobojski kanton, ali i praktično cijela Bosna i Hercegovina dobila prostor i socijalno orijentirano preduzeće koje radi na radnom osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, ali i jedan prostor za kreiranje raznoraznih društvenih i kulturnih događaja koji treba da obogate društveni život našeg stanovništva. Također, činjenica da u bogaćenju društvenog života ravnopravno učestvuju osobe sa invaliditetom,  za primjer je društvu u cjelini da više poradimo na senzibilitetu i prihvatanju različitosti po bilo kojoj osnovi. Stoga i ne čudi što je Klub prijatelja FMB jedan od projekata na koji su u Fondaciji najponosniji.

„Mi primjer Kluba predstavljamo kroz raznorazne projekte na nacionalnoj i međunarodnoj razini jer je nama zaista od interesa da Klub postane standard kako se radi na poljima inkluzije i kako se osobe sa invaliditetom čine jednakim i ravnopravnim akterima društva. S tim u vezi imamo zaista mnogo podrške od različitih nivoa vlasti, privatnih organizacija, međunarodnih organizacija, ali od strane BH dijaspore.  Priča o Klubu prijatelja FMB se zaista daleko čuje svakim danom jer je nama od interesa da kažemo društvu da je bolje zaposlena osoba sa invaliditetom, nego osoba sa invaliditetom koja boravi u četiri zida svoga doma i koju se sažaljeva radi njenog ili njegovog stanja“, kaže Nerdžis Čaplja.

Obrazovenje i radno osposobljavanje mladih i osoba sa invaliditetom kao osnovni prioriteti

„Daj čovjeku ribu, nahranio si ga za jedan dan. Nauči ga da peca, nahranio si ga za čitav život!“

Ovom kineskom poslovicom u Fondaciji su se vodili u trenutku tranzicije u pristupu – od pružanja humanitarne pomoći do toga da druge uče kako da kreiraju resurse i prilike. Odlučni su da rade ono na šta mogu da utiču i u čemu mogu da čine pozitivne promjene. Tako im je prva na listi prioriteta podrška obrazovanju, a zatim i podrška za radno osposobljavanje marginaliziranih grupa u BiH – mladih i osoba sa invaliditetom. Na putu ka cilju izazova je mnogo. Možda i najveći bio je, kako navode u Fondaciji, kulturni milje bosanskohercegovačkog naroda. Fondacija je prvobitno počela sa humanitarnim radom. S idejom pružanja podrške i pomoći ugroženom stanovništvu koje je u socio-ekonomskoj potrebi dodjeljivali su novac i pakete pomoći. Međutim, vremenom su uvidjeli svojevrsna iskorištavanja i zloupotrebe ovakvog pristupa, te su odlučili uvesti adekvatan sistem odabira osoba kojima je pomoć zaista potrebna.

„Onda smo vremenom odlučili da ćemo početi isključivo da stipendiramo učenike i studente, jer smo tu vidjeli najveći potencijal za pružanje podrške u kontekstu podrške za obrazovanje djece i mladih ljudi. Onda smo vremenom uveli i program podrške i pomoći za BH sportiste pa tako imamo nekoliko sportista koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu u međunarodnim domenima. Mi imamo i više nego dobre motive za istrajnošću jer se vodimo parolom da „ko učini i trun dobra, vidjet će ga!“ a i razumijevamo veoma dobro da su socio-ekonomske prilike u Bosni i Hercegovini veoma zanemarene, i da se mnogo više u našem društvu stavlja fokus na etno nacionalistička previranja i političke odnose na koje ne možemo baš tako lahko da utičemo jer to ipak zahtijeva sistematičnije pristupe i sistemske promjene“, kaže Čaplja.

Odlična saradnja s vlastima

Fondacija je smještena u 145 metara kvadratnih prizemnog prostora zgrade izgrađene 1936. godine, u kojoj je nekada bila smještena Upravna direkcija Rudnika mrkog uglja. Od Općine Kakanj FMB prostor je dobila krajem 2019. godine, a manje od godinu kasnije započeli su sanaciju i adaptaciju. U te svrhe, Fondacija je sprovela konkursnu proceduru i realizirala projekat Radnog osposobljavanja i zapošljavanja osoba sa invaliditetom na pozicijama Ambasadora zaštićenih područja.U sklopu projekta su filnalizirane odluke o tome koga će zaposliti. U projekat je uloženo više od 200 hiljada maraka, a glavni donatori projekta su Selma i Zijad Berbić, osnivači Fondacije, BH preduzetnici sa adresom u inostranstvu.  Prilika je ovo da kažemo da je Muharem Berbić čije ime Fondacija nosi, otac osnivača, bio medicinski tehničar koji je poginuo tokom rata pružajući pomoć. Njegovim stopama, s ciljem pružanja pomoći i podrške drugima, Klub prijatelja FMB predstavlja projekat sanacije i adaptacije industrijske baštine za svrhe zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

„Fondacija je prostorije dobila na korištenje na 9.5 godina od kraja 2019. godine. Mi se zaista možemo pohvaliti jako dobrom saradnjom sa lokalnim vlastima, naročito saradnjom sa Općinom Kakanj koja nam je u svakom smislu pružala podršku i pomoć da naš projekat Kluba prijatelja FMB osvane u oktobru 2022. godine. Tu je bilo jako puno ulaganja, kako finansijskih sredstava tako i vremena, jer ovo nije jedna standardna priča koja se događa na prostorima Bosne i Hercegovine, ali i šire, na prostoru Balkana“, ponosna je Nerdžis Čaplja.

Iako je Fondacija Muharem Berbić osnovana 2015. godine, učestvovala je u brojnim akcijama i projektima korisnim za društvenu zajednicu.

„Najznačajnija naša ulaganja su bila u BIMU – ambulantu za pružanje besplatne zdravstvene pomoći koja se nalazi u Sarajevu u Općini Stari grad, te projekat i program Klub prijatelja Fondacije Muharem Berbić u Kaknju. Fondacija osim ovog programa ima i program dnevnog centra u Visokom gdje se radi sa djecom na pružanju pomoći i podrške u savladavanju nastavnog gradiva. Također, pored toga imamo i program Regionalnog razvojnog centra gdje ostvarujemo bliski kontakt i komunikaciju sa predstavnicima Općina u BiH“, dodaje Nerdžis Čaplja.

Inkluzija kao najviši oblik filantropije

Filantropija i inkluzija često su neodvojive, iako i jedna i druga imaju više vidova mogućnosti, ali i potreba.

„Značajno je istaknuti da kroz koncept „davanja“ često učimo ljude da „čekaju da dobiju“. Nekako mislim da treba da postoji balans između davanja finansijskih sredstava i poticaja da individue i grupe ta sredstva ipak kreiraju i multipliciraju. Meni je jako žao i krivo što naš državni aparat ne vodi dovoljno dobru brigu o stanovništvu, zbog  velike administracije, ali i pretjeranog fokusa na etnonacionalistička pitanja. Mislim da očekivanja od civilnog sektora da pokrije one aspekte rada koje bi trebale da budu u fokusu javnih institucija i javne brige je nerijetko preveliki teret za civilno društvo. Jer ipak civilno društvo prema nekim definicijama treba da bude korektor vlasti, a ne da preuzima uloge koju vlast treba da vrši. Da zaključim, filantropija je značajna ali je neophodno za istu imati sistem i da bude ograničena na stanovništvo koje je zaista u velikoj potrebi. Vidite, mi kroz Klub prijatelja FMB pokazujemo da i osobe sa invaliditetom umiju da zarađuju i privređuju, i zaista ne vidim zašto to ne može jedna osoba koja nema apsolutno nikakvih fizičkih niti mentalnih prepreka“, ističe Nerdžis Čaplja.

Ponovno stavljajući u fokus obrazovanje kao imperativ, Nerdžis smatra da upravo kroz koncept pružanja znanja i vještina u oblastima koje se ne nude kroz redovno školsko obrazovanje poput znanja iz oblasti preduzetništva, liderstva, vođenja ličnih finansija i sl. Fondacija vrši svoju filantropsku misiju.

Ugao posmatranja inspiriše ciljeve

Uz sve izazove sa kojima se susreću, u Fondaciji su odlučni i istrajni u ostvarenju plemenite misije. Pozitivan su primjer lokalne priče za koju se čuje daleko i koja djeluje izvan okvira zajednice. Fokusirani su na širenje, što znači da im je u planu otvaranje još kancelarija u Bosni i Hercegovini. Pored toga, njihovi stipendisti i učenici dolaze iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine. Cilj im je da postojeće programe i projekte razviju i prošire dodatnim aktivnostima, jer za takvo nešto vide potencijal. Kada promijenimo ugao posmatranja našeg okruženja, a što je još važnije, našeg djelovanja, put do uspješnih priča koje čine promjenu u društvu postaje lak. Neka nam svima bude inspiracija rečenica s početka ove priče: „Ovdje nama osobe sa invaliditetom ustvari pomažu i mi smo ovim projektom pokušali da obrnemo percepciju i da kažemo kako su osobe sa invaliditetom dio društva koji je koristan i koji umije da radi i umije da privređuje“.

Related Posts

Do 10. februara prijave za dodjelu privremenih lokacija za osmomartovsku prodaju

Grad Banja Luka raspisao je Javni oglas o dodjeli lokacija za privremeno zauzimanje javne površine za prigodnu osmomartovsku prodaju, prema kriterijumu najvišeg iznosa. Predmet dodjele je 20 lokacija na Trgu Krajine, koje će se moći koristiti u periodu od 05. do 09. marta 2023. godine. Pravo učešća imaju registrovani samostalni preduzetnici sa teritorije grada Banje Luke, koji […]

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman danas je sa bliskim saradnicima održao sastanak sa renomiranim bh. rediteljima i filmskim radnicima. Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji koja već sada ulazi u svoju četvrtu godinu, trenutnim otvorenim projektima, te o nastavku saradnje u okviru BH ContentLab platforme. Generalni direktor Kahriman se zahvalio prisutnim i kroz kratku retrospektivu[…]