Rastemo zajedno: Tri dana treninga, liderstvo, društvena pravda, selekcija mikrobiznisa

Ekipa MOBA 2024 imala je priliku okupiti se od 10-12.05.2024. u hotelu Hills u Sarajevu. Održali smo 3 uživo treninga za naše mlade iz 50 zajednica i 1 online trening društvene pravde za nove članove i članice odbora Mozaik omladinskih banaka.

Na treninzima su učestvovali koordinatori i koordinatorice Mozaik omladinskih banaka, Odbor za mikropreduzetništvo i selekciju mikrobiznisa, novi članovi i članice Odbora MOB-a,  članovi i članice čije zajednice su uradile mapiranje društveno isključenih grupa u svojoj zajednici kao i prijavile projekte koji su uključivali društveno isključene grupe.

Prvi trening od 10-11.5.2024. godine je bio za koordinatore i koordinatorice na temu liderstva u Mozaik omladinskim bankama. Na ovom treningu učesnici su imali malo više prostora i prilike da podijele svoja iskustva iz zajednice, te su zajednički uradili refleksiju na prethodni period, na izazove i probleme sa kojima se suočavamo, kako ih možemo riješiti, ali i ono najbitnije velikodušno su nas pohvalili i naveli stvari zbog kojih i jesu u ovom programu.

Kad god dodem na trening koordinatora Omladinskih banka prvenstveno se radujem susretu sa svojim kolegama koje rijetko viđam. Svaki trening donosi nešto novo, nova iskustva, saznanja, vještine, pa tako i ovaj. Prije svega želio bih se zahvaliti Fondaciji Mozaik na prilikama koje nam pružaju kao i gospođi Verici Kelava na super održanom treningu za koordinatore. Gđa.Verica svojim nastupom u izlaganju, otvorila nam je oči kako se treba postaviti u određenim situacijama, pokazala nam je vlastitim primjerom kako to biti lider i pokrenuti procese unutar jedne grupe.-Faris Čolić-koordinator Omladinske banke Mostar.

Ovaj trening je bio posvećen  slušanju naših mladih iz zajednice kako bi u budućnosti program što bolje unaprijedili. 

Sve dok ne postoji jednakost i pravda za sve, ne možemo tvrditi da živimo u pravednom društvu.

Drugi dio dana i treninga se upravo odnosio na društvenu pravdu. 10.05.2024. godine organizovali smo online trening društvene pravde za sve naše nove članove i članice Odbora MOBA-a, a od 11-12.05.2024. i Napredni trening društvene pravde za sve one Mozaik omladinske banke koje su uradila mapiranje društveno isključenih grupa u svojoj zajednici te imali projekte iz zajednice koji koji se bave marginaliziranim i društveno isključenim grupama te imaju SDGs komponentu društvene pravde. 

Učesnici i učesnice su bili oduševljeni pristupom trenera Nedima Krajišnika i način na koji im je približio društvenu (ne) pravdu. U toku ove radionice radili su na različitim temama oko društvene (ne) pravde i na kraju uradili refleksiju ko njima mogu biti saveznici i kakvi oni mogu da budu saveznici kada budu željeli više da promovišu i rade na društvenoj pravdi u svojoj zajednici i društvu.

Drugi dio treninga se odnosio na mapiranje i dijeljenje iskustava iz zajednica gdje smo imali prijavljene projekte koji uključuju tradicionalno i društveno isključene grupe, mlade i djecu sa poteškoćama u razvoju i različite projekte čija komponenta jeste i društvena pravda. Mladi su imali priliku čuti različite primjere projekata iz zajednica, te pitati i prodiskutovati o njima. 

  1. Napredni trening društvene pravde-podjela certifikata

Trening Društvene pravde za mene predstavlja zajedništvo, edukaciju i napredovanje. Rezultirao je novim poznastvima mladih širom Bosne i Herceogovine gdje svi imamo zajednički cilj unaprijeđenja života i bolje budućnosti za sve nas u našim lokalnim zajednicama zahvaljujući Fondaciji Mozaik i Omladinskim bankama koje nam svakodnevno pružaju tu mogućnost.-Erna Redžić, Omladinska banka Bosanska Krupa.

Učesnici i učesnice su razradili i akcioni plan sa prijedlogom za tri studijske posjete između zajednica kao i predstavljanje projekata, saveznika i primjera dobre prakse jedni drugima. 

Odbor za mikropreduzetništvo i selekciju mikrobiznisa je bio veoma kreativan, te je u sklopu treninga za mikropreduzetništvo i selekciju mikrobiznisa od 11-12.05.2024. godine  napravio video kako ispuniti financijski plan za prijavu mikrobiznisa na grant omladinske banke u zajednici. 

Trening je vodila kolegica Helena Kreća, a u posjeti nam je bio i Mirsad Beširević iz programa Mozaik Start Up studio. 

Na nedavnoj radionici, istakli smo važnost razumijevanja koncepta društvenog impakta za mikrobiznise te naglasili potrebu za planiranjem konkretnih koraka za implementaciju tih strategija. Dodatno, istakli smo važnost redovnog praćenja napredka i prilagođavanja strategija prema potrebama, kako bi se osiguralo trajno ostvarivanje pozitivnog društvenog impakta uz poslovni uspjeh.-Helena Kreća, program koordinatorica Mozaik omladinskih banaka.

Glasanje za projekte i mikrobiznise sa II poziva Mozaik omladinskih banaka počinje 25.05.2024 godine.

Ako već nisi, gledaj da podržiš sve ideje ovih mladih ljudi registracijom na Rolify i glasanjem za projekte iz naših 50 Mozaik omladinske banke zajednica!

Tim Mozaik omladinske banke.

Izvor: rolify.com