Prvi korak u projektu podrške zelenoj tranziciji malih i srednjih preduzeća u Sarajevu – Potpisan Memorandum o razumijevanju

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u BiH i Sarajevska regionalna agencija za razvoj (SERDA) u narednom periodu realizovaće niz zajedničkih aktivnosti koje će doprinijeti daljnjem rastu ukupnog poslovnog ambijenta u Kantonu Sarajevo.

Zajedničke aktivnosti podrazumijevaju saradnju na projektima podrške zelene tranzicije za male i srednje kompanije s područja Kantona Sarajevo i aktivnosti na pripremi Strategije razvoja turizma Kantona Sarajevo, navedeno je na sajtu Vlade KS.

– Danas smo potpisali Memorandum o razumijevanju između ove tri strane koji je preduvjet za potpisivanje sporazuma vezanih za realizaciju projekata koje smo ranije dogovorili. Nama je cilj da projekti idu odmah i evo poduzimamo sve aktivnosti koje će dovesti do toga. Vjerujem da je ovo početak jedne dugoročne i kvalitetne saradnje – izjavio je juče ministar privrede KS Adnan Delić, nakon potpisivanja.

Danija Krieg, GIZ-ova menadžerica projekta EU4BusinessRecovery, iskazala je spremnost i opredijeljenost GIZ-a za saradnju sa svim institucijama koje iskažu interes za projekte koji doprinose jačanju i stabilnosti poslovnog ambijenta.

Projekt EU4BusinessRecovery, kojeg sufinasiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Njemačke, ima za cilj da ublaži negativne posljedice izazvane pandemijom Covid-19.

– Globalna energetska kriza nametnula je potrebu da se postojeće mjere podrške prilagode. Kanton Sarajevo, kroz svoj Program poticaja razvoju male privrede, osigurava kontinuitet za mikro, mala i srednja preduzeća u važnim sektorima ekonomije, kako bi im osigurali i ojačali likvidnost i položaj na tržištu. Ovo je posebno važno u postpandemijskom periodu, i izuzetno nam je drago što smo u Ministarstvu privrede pronašli partnera koji razumije važnost podrške u procesu zelene tranzicije i razvoja održivog turizma – kazala je Krieg.

Direktor agencije SERDA Ševkija Okerić potvrdio je spremnost Agencije da iznese realizaciju ovih projekata, istakavši da je Agencija već ranije stekla neophodna iskustva na projektima pripreme strateških dokumenata, ali i na razvoju mjera podrške privrednim subjektima.

– Agencija ima uhodan sistem i radili smo na desetine strateških dokumenata, a s GIZ-om smo ranije radili na implementaciji projekata podrške privredi. Mislim da imamo dobar sistem i dobre partnere i vjerujem da ćemo oba projekta uspješno dovesti do njihove konačne realizacije – istakao je Okerić.

Nakon jučerašnjeg potpisivanja Memoranduma o razumijevanju, uslijedit će i skoro potpisivanje pojedinačnih sporazuma, kojima će se detaljno regulisati međusobna prava i obaveze Ministarstva, GIZ-a i SERDA-e po pitanju realizacije navedenih aktivnosti.

Izvor: ba.ekapija.com