Mreža za izgradnju mira održala konferenciju o eko-aktivizmu u sklopu projekta Snaga lokalnog

Sarajevo, 29.11.2021. – U posljednjih godinu dana Mreža za izgradnju mira aktivno je pratila i mapirala građanski aktivizam u Bosni i Hercegovini. Ovo mapiranje ukazalo je na činjenicu da je širom države pokrenuto mnoštvo inicijativa, koalicija, mirnih okupljanja, i javnih kampanja čiji cilj je zaštita prirodnog okruženja od destrukcije i zagađenja. Ekološki aktivizam ukazuje na povećanju svijesti javnosti o važnosti okolišnih problema i njihove povezanosti sa zdravljem ljudi, održivim razvojem i klimatskim promjenama ali i borbi protiv korupcije. 

Kako bi podržala ove izvorne, lokalne, neformalne građanske eko inicijative u BiH, Mreža za izgradnju mira u okviru projekta Snaga lokalnog organizovala je nacionalnu konferenciju čiji cilj je umrežavanje predstavnika inicijativa i organizacija koje djeluju u ovoj oblasti, te razmatranja mogućnosti jačanja međusobne podrške u cilju povećanja vidljivosti i masovnosti ekoaktivizma, ali i razvoja ekološkog pokreta. 

Na ovoj konferenciji Mreža je uspješno predstavila i svoje online baze Građanski aktivizam u BiH i Ekološki aktivizam u BiH. 

Pored razmjene ideja i mišljenja, konferencija o ekološkom aktivizmu doprinijela je da se razviju određeni zaključci i prijedlozi za buduće aktivnosti Mreže koja nastoji povezati i ujediniti sve društvene aktere koji rade na izgradnji dugoročnog pozitivnog mira i održivog razvoja u BiH i regionu kroz podršku društvenom dijalogu, solidarnosti i zajedničkoj akciji. 

Related Posts

Javni poziv za raspodjelu sredstava Budžeta Grada Trebinja namijenjenih za finansiranje programa sportskih organizacija u 2023.

Javni poziv za raspodjelu sredstava Budžeta Grada Trebinja namijenjenih za finansiranje programa sportskih organizacija u 2023. (12.8.2022)  PDF dokument Javnog poziva  Obrazac za prijavu programa  Obrazac 1  Obrazac 2  Obrazac 3  Obrazac 4  Obrazac 5  Obrazac 5a  Obrazac 6  Obrazac 7  Obrazac 8  Obrazac 9 Izvor: trebinje.rs.ba

Omladinska banka Zavidovići – IV poziv za mlade 2022

Omladinska banka Zavidovići poziva mlade da pišu mikrobiznise od 05.08. do 05.09.2022. godine do 14 sati.  Za mlade poduzetnike i poduzetnice od 18 do 35 godina, Omladinska banka je obezbijedila i podršku za registraciju obrta ili komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva u iznosu od 500 KM do 2.000 KM. Detaljni kriteriji za dodjelu i šta to Omladinska banka podržava pogledaj na Poziv za[…]