Mreža za izgradnju mira održala konferenciju o eko-aktivizmu u sklopu projekta Snaga lokalnog

Sarajevo, 29.11.2021. – U posljednjih godinu dana Mreža za izgradnju mira aktivno je pratila i mapirala građanski aktivizam u Bosni i Hercegovini. Ovo mapiranje ukazalo je na činjenicu da je širom države pokrenuto mnoštvo inicijativa, koalicija, mirnih okupljanja, i javnih kampanja čiji cilj je zaštita prirodnog okruženja od destrukcije i zagađenja. Ekološki aktivizam ukazuje na povećanju svijesti javnosti o važnosti okolišnih problema i njihove povezanosti sa zdravljem ljudi, održivim razvojem i klimatskim promjenama ali i borbi protiv korupcije. 

Kako bi podržala ove izvorne, lokalne, neformalne građanske eko inicijative u BiH, Mreža za izgradnju mira u okviru projekta Snaga lokalnog organizovala je nacionalnu konferenciju čiji cilj je umrežavanje predstavnika inicijativa i organizacija koje djeluju u ovoj oblasti, te razmatranja mogućnosti jačanja međusobne podrške u cilju povećanja vidljivosti i masovnosti ekoaktivizma, ali i razvoja ekološkog pokreta. 

Na ovoj konferenciji Mreža je uspješno predstavila i svoje online baze Građanski aktivizam u BiH i Ekološki aktivizam u BiH. 

Pored razmjene ideja i mišljenja, konferencija o ekološkom aktivizmu doprinijela je da se razviju određeni zaključci i prijedlozi za buduće aktivnosti Mreže koja nastoji povezati i ujediniti sve društvene aktere koji rade na izgradnji dugoročnog pozitivnog mira i održivog razvoja u BiH i regionu kroz podršku društvenom dijalogu, solidarnosti i zajedničkoj akciji. 

Related Posts

Filantropsko veče sa Mayom Sar & Nerminom Puškarom

Još uvijek možete osigurati svoje ulaznice na Filantropsko veče sa Mayom Sar & Nerminom Puškarom. Ovaj kulturni događaj pod nazivom “Darujem zajednici koju volim” organizujemo 27.5. u Hotelu Garden u Tuzli, kako bismo se povezali s vama u trajno partnerstvo za budućnost. Pridružite nam se i rezervirajte svoje ulaznice do 16.5. https://www.fondacijatz.org/page/41/22896 Slavimo prošlost Oblikujmo budućnost zajedno https://www.facebook.com/watch/?v=5420627894616300 […]

FOND VOLIM SVOJ GRAD

 Komisija za dodjelu grantova pri Fondu Volim svoj grad donijela je Odluku o podršci za 14 projekata. Aplikantima sa najinovativnijim idejama biće dodijeljena podrška u iznosu od preko 44 000 KM. Potpisivanje ugovora održaće se 18.5.2022. godine u Međunarodnoj galeriji portreta u 13:00 sati. Podrška se realizuje u okviru projekta “Naša zajednica je naša odgovornost” kojeg provodimo[…]