Mreža za izgradnju mira održala konferenciju o eko-aktivizmu u sklopu projekta Snaga lokalnog

Sarajevo, 29.11.2021. – U posljednjih godinu dana Mreža za izgradnju mira aktivno je pratila i mapirala građanski aktivizam u Bosni i Hercegovini. Ovo mapiranje ukazalo je na činjenicu da je širom države pokrenuto mnoštvo inicijativa, koalicija, mirnih okupljanja, i javnih kampanja čiji cilj je zaštita prirodnog okruženja od destrukcije i zagađenja. Ekološki aktivizam ukazuje na povećanju svijesti javnosti o važnosti okolišnih problema i njihove povezanosti sa zdravljem ljudi, održivim razvojem i klimatskim promjenama ali i borbi protiv korupcije. 

Kako bi podržala ove izvorne, lokalne, neformalne građanske eko inicijative u BiH, Mreža za izgradnju mira u okviru projekta Snaga lokalnog organizovala je nacionalnu konferenciju čiji cilj je umrežavanje predstavnika inicijativa i organizacija koje djeluju u ovoj oblasti, te razmatranja mogućnosti jačanja međusobne podrške u cilju povećanja vidljivosti i masovnosti ekoaktivizma, ali i razvoja ekološkog pokreta. 

Na ovoj konferenciji Mreža je uspješno predstavila i svoje online baze Građanski aktivizam u BiH i Ekološki aktivizam u BiH. 

Pored razmjene ideja i mišljenja, konferencija o ekološkom aktivizmu doprinijela je da se razviju određeni zaključci i prijedlozi za buduće aktivnosti Mreže koja nastoji povezati i ujediniti sve društvene aktere koji rade na izgradnji dugoročnog pozitivnog mira i održivog razvoja u BiH i regionu kroz podršku društvenom dijalogu, solidarnosti i zajedničkoj akciji. 

Related Posts

Poziv za učešće na prezentaciji USAID-ovog projekta Snaga lokalnog / Podrška lokalnim resursnim organizacijama (LRO AA)

Poziv za učešće na prezentaciji USAID-ovog projekta Snaga lokalnog/Podrška lokalnim resursnim organizacijama (LRO AA) Mreža za izgradnju mira poziva zainteresovane lokalne resursne organizacije (LRO) sa područja Bihaća da učestvuju na prezentaciji i saznaju više o mogućnostima finansiranja koje su dostupne putem USAID-ovog projekta Snaga lokalnog/Podrška lokalnim resursnim organizacijama (LRO/AA). Prezentacija će se održati 16. decembra 2022. godine […]

Svi na skijanje – besplatno skijanje za svako dijete iz SOS Dječijeg sela!

Ovom kampanjom kao zajedničkom inicijativom NLB Banke, KJP ”ZOI'84” OCS i Mastercard-a, a u saradnji sa SOS Dječjim selima u BiH planiramo omogućiti besplatno skijanje za svako dijete iz SOS Dječijeg sela I ove zimske sezone NLB Banka Sarajevo je u suradnji sa Olimpijskim centrom Bjelašnica pripremila pogodnosti za sve skijaše korisnike NLB Mastercard® kartica, ali i posebne pogodnosti[…]