Programiranje u Pythonu (početni nivo) – online nastava

Python, jedan od najpopularnijih programskih jezika na svijetu, lak je za učenje i korisnicima omogućava da brzo nauče da razmišljaju kao programeri/ke. Svoju popularnost duguje i veoma širokoj primjeni u IT industriji, od kreiranja web aplikacija, softvera za procesuiranje slika, preko nauke o podacima do kreiranja videoigara.

Dobio je naziv po BBC-jevoj kultnoj humorističkoj seriji „Leteći cirkus Montyja Pythona“, čime nam autor poručuje da programiranje može da bude i zabavno. Python programeri/ke su posljednjih godina među najbolje plaćenim programerima/kama, a potražnja za njima stalno raste.

SADRŽAJ I KONCEPT KURSA:

– Upoznavanje s radnim okruženjem
– Tipovi podataka, petlje, funkcije, strukture podataka
– Standardne biblioteke, moduli i paketi
– Okviri podataka (Data Frames)
– Manipulacija i vizualizacija podataka
– Regularni izrazi (Regular Expressions)
– Izrada finalnog projekta/zadatka – samostalno analiziranje određene baze podatka u samo par klikova i vizualizacija rezultata

Na ovom kursu ćete steći osnovna znanja i dobar temelj za programiranje, a posebno olakšati dalju edukaciju (SQL) ženama koje su zainteresovane za posao data analitičarke.

Kurs je namijenjen početnicama, ženama koje tek žele da se počnu baviti programiranjem, ali i onima koje se bave programiranjem u nekim drugim programskim jezicima i žele proširiti svoje znanje na Python. Uslov za pohađanje je poznavanje osnovnog rada na računaru.

Predavačica: Nežla Biševac, inžinjerka elektrotehnike – usmjerenje IT

Trajanje: 21. maj – 20. juni 2024. (10 susreta po 90 minuta)

Termin održavanja nastave: utorkom i četvrtkom, 17.30 – 19.00

Mjesto održavanja nastave: online, putem Zoom platforme

Prijave: putem PRIJAVNOG FORMULARA. Uplatu možete izvršiti do popune mjesta. Mjesto na kursu se osigurava po redoslijedu uplate. Mjesto se smatra rezervisanim isključivo nakon uplate na info desku*, putem Monri platforme ili putem žiro računa – informacije o uplati putem računa možete naći OVDJE. Za sve dodatne informacije javite se na e-mail: edukacija@nahla.ba.

Izvor: rolify.com