Program saradnje Interreg VI-C tema vanredne sjednice Vijeća ministara BiH – Stiže još 85 mil EUR iz EU

Vijeće ministara BiH je u petak, na vanrednoj telefonskoj sjednici, usvojilo Prijedlog sporazuma o finansiranju za program saradnje (Interreg VI-C) URBACT IV, za period 2021-2027. godine, između Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija, Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH, i Republike Francuske, koju predstavlja Nacionalna agencija za teritorijalnu koheziju (ANCT), s Osnovama za njegovo zaključivanje, saopšteno je iz Vijeća.

Program je usmjeren na integrisani razvoj u gradovima putem umrežavanja, razmjene iskustava i dobrih praksi, s ciljem poboljšanja politika i jačanja kohezijske politike u urbanim sredinama.

Kako se navodi, ukupna vrijednost ovog programa saradnje iznosi 108.063.537 EUR, od čega je finansijski doprinos Evropske unije 84.769.799 EUR, a razliku od 23.293.738 EUR finansirat će zemlje članice ovog programa. Realizacija ovog sporazuma vršiće se potpisivanjem posebnih sporazuma o finansiranju.

Program obuhvata 27 zemalja članica Evropske unije, te Švajcarsku i Norvešku, uz zemlje korisnice IPA: Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Koordiniranje sprovođenja programa u Bosni i Hercegovini vršit će Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog sporazuma o finansiranju za program saradnje (Interreg VI-C) URBACT IV, s Osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u dalju, zakonom utvrđenu proceduru, a za potpisnika iz BiH predložena je direktorica Direkcije za evropske integracije.

Izvor: ba.ekapija.com