Prnjavorska ergela nudi na prodaju 16 lipicanera

Zbog viška grla prnjavorska ergela Vučijak ponudila je na prodaju 16 konja rase lipicaner, čija je prosječna cijena oko 1.600 KM, a novac koji obezbijede na taj način iskoristiće za rad i razvoj farme.

U oglasu za prodaju konja, koji je objavljen na Fejsbuk profilu ergele, navedeno je da je riječ o grlima starim od jedne do 19 godina. Najjeftinije grlo košta 1.200 KM, a najskuplje 5.500 KM i riječ je o izuzetno plemenitom konju starom četiri godine.

Vršilac dužnosti direktora ergele Vučijak Nenad Grujić kaže za Glas da interesenata ima dosta, ali da još nijedno grlo nije prodato, iako je oglas aktivan već petnaestak dana.

– Ljudi zovu, raspituju se, dođu, pogledaju, ali na kraju odustanu od kupovine. Oglas ostaje otvoren do daljeg, nismo pretjerano optimistični s obzirom na to da je lani prodato svega nekoliko konja – priča Grujić, koji je rukovođenje farmom preuzeo 1. aprila ove godine.

Ozbiljna prepreka u prodaji konja, priča on, je ta što ove plemenite životinje nisu istrenirane.

– U svijetu grlo najbolju cijenu dostiže tokom druge, treće godine života i to onda kada je uvježbano. Zbog problematike i samog preživljavanja ergele mi nemamo kadar koji bi radio sa konjima, jer postojeća garnitura radnika radi na održavanju farme. Potencijalni kupac kad dođe prvo želi da jaše, a naši konji nisu istrenirani, što ljude odbija – objašnjava Grujić.

Dodaje da je razlog prodaje prenatrpanost farme, koja optimalno može da primi između 85 i 90 grla, te da trenutno imaju više od 130 konja.

Grujić navodi i da na ergeli uvijek ima posla i da će novac od prodatih grla ulagati u unapređenje rada i razvoja Vučijaka.

– Sredstva koja imamo su na kašiku, a škripi na sve strane i mnogo je obaveza koje treba finansirati. Grant koji dobijamo sa republičkog nivoa služi za isplatu plata radnicima, kojih ima 17. Tu su i podsticaji za konjarstvo koje trošimo za sjetvu, žetvu i obnovu, odnosno popravku mehanizacije – kaže Grujić.

Smatra da bi Vučijak mogao biti i te kako profitabilan, ali tome moraju prethoditi velika ulaganja.

– Smisao postojanja ergele je očuvanje genetike, jer smo mi jedini u BiH sa čistokrvnim lipicanerima. Za veći iskorak treba nam finansijska injekcija, jer je konjarstvo izuzetno skupo. Samo jedno novo sedlo za lipicanera košta oko 5.000 KM, tako da bismo morali uložiti ogroman novac da ergelu koristimo u turističke svrhe. Trenutno turistima nemamo šta da ponudimo, izuzev da vide konje, a mogla bismo napraviti fantastičnu ponudu, s obzirom na to da ergela ima u koncesiji 250 hektara zemlje, gdje postoji mogućnost izgrade izletišta – kazao je Grujić i dodao da su lični prihodi ergele zanemarljivi, jer je riječ o novcu od skromne prodaje konja i ulaznica za grupne posjete turista koje koštaju marku.

Genetski potencijal

Ergela Vučijak Prnjavor, jedna od tri u bivšoj Jugoslaviji, osnovana je 1946. godine za potrebe tadašnje vojske. Sudbina lipicanera godinama je bila neizvjesna, a konji su često bili gladni. Nakon likvidacije AD Vučijak, odlukom Vlade RS osnovana je Javna ustanova ergela Vučijak, s ciljem stvaranja i očuvanja genetskog potencijala te rase konja.

Izvor: ba.ekapija.com