Priroda, avantura, kultura – Uživaj u bogatoj ponudi Republike Srpske

Stiglo nam je proljeće, a sa njim i lijepo vrijeme, koje nas motiviše da planiramo nova putovanja, otkrivamo nove destinacije, ali i vraćamo se onim starim dobro poznatim lokacijama u kojima se uvijek osjećamo prijatno i sigurno. Republika Srpska nudi brojne sadržaje, dobro poznate, ali i one manje poznate destinacije, koje tek pozivaju na otkrivanje, riznice kulturnog naslijeđa, adrenaliske zone za one koji uživaju u avanturističkim sadržajima i naravno gastro delicije za gurmane. Ljubitelji različitih interesovanja u Srpskoj će pronaći kutak za sebe.

Republika Srpska poslednjih godina na turističkoj mapi regije, ali i šire, prepoznata je kao jedna od vodećih destinacija za ljubitelje aktivnog odmora. U ponudi su različiti adrenalinski sadržaji na destinacijama koje svojim predjelima i jedinstvenošću oduzimaju dah.

Planinarenje, brdski biciklizam, vožnja kanua, rafting, paraglajding, slobodno penjanje u najlepšim prirodnim lokacijama ubrzaće rad vašeg srca, a vaše tijelo će se osjetiti potpuno slobodno. Priroda je oblikovala ovo područje za savršeno avanturističko putovanje, a na vama je da uzmete najviše od prirode, te svom umu i tijelu priuštite najuzbudljiviji osećaj.

(Foto: Vladimir Tadić)

Ljubitelji planinarenja i pješačenja imaju mogućnost uživanja na označenim stazama u našim prirodnim oazama, Nacionalnom parku Kozara, te planinskim masivima Zelengore, Volujka, Maglića koji se nalaze u okviru jednog od najljepših evropskih nacionalnih parkova – NP Sutjeska. Ovdje ćete osjetiti istinsku prirodu i ljepotu zelengorskih jezera, istražiti staze najvišeg vrha u BiH – planine Maglić i doživiti magiju najstarije očuvane prašume Perućice. Svakako su primamljive i planinarske staze u okolini Banjaluke, Šipova, kao i one na Jahorini koja nije poznata samo po skijanju, već i po planinarskim i pješačkim stazama različitih dužina i težina.

Ljubitelje avanture na dva točka, očekuju uzbudljive biciklističke staze širom Srpske. Pravi biciklistički izazov doživjećete u Vrbas Adventure resortu u blizini Banjaluke, na Kozari, kao i na stazama oko Trebinja koje vode austrougarskim putevima i starim gradovima Strač, Golo brdo i Petrinu. Popularna destinacija za brdski biciklizam je i Pecka koja se nalazi u blizini Mrkonjić Grada.

(Foto: Vladimir Tadić)

Doživite avanturu na nebu iznad Srpske i doživite ljepotu ove neistražene lokacije iz druge perspektive. Lokalitet Gljiva na području Trebinja je vrlo pogodan za paraglajding. Takođe, preporučujemo vam lokalitet Manjaču Krmine kako biste doživjeli jedinstveno paraglajding iskustvo. Planina Ozren ima izuzetne uslove za paraglajding, posebno u proljeće i ljeto.

Srpska vam nudi avanturu u svim njenim oblicima, a slobodno penjanje je definitivno jedna od njih, zbog izuzetne prirode, zanimljivih stijena i prekrasnih krajolika, koji će vam pružiti neponovljivo iskustvo. Izuzetno popularne destinacije za ljubitelje ovog adrenalinskog doživljaja su Nacionalni park Kozara i Crvene stijene, Romanija.

Posebnu atrakciju na ovim stazama predstavlja via ferrata. Via Ferrata je osigurana planinarska staza kojom se uz pomoć sajle i metalnih gazišta, prelaze nepristupačne dionice planinskih masiva.

(Foto: Vladimir Tadić)

Za ljubitelje vodene avanture tu su rijeke Tara i Vrbas, koje su prvi izbor za one koji žele da iskuse adrenalin koji izaziva vožnja u rafting čamcima kroz jedinstveno prirodno okruženje.

U Srpskoj su osim adrenalinskih sadržaja, veoma interesantni i popularni banjski centri koji ostvaruju veliki broj posjeta domaćih i stranih turista, prvenstveno baziranih na pružanju zdravstvenih usluga, liječenja. Bogati izvori mineralnih, termalnih i termomineralnih voda, karakteristični za ovo podneblje idealni su za liječenje različitih vrsta oboljenja (kardiovaskularnih, reumatskih, kožnih…).

Kada je riječ o banjskom turizmu, svakako u ponudi prednjači zdravstveno-turistički centar Banja Vrućica, koji je danas zasigurno jedan od vodećih zdravstvenih, wellness i kongresnih centara u regionu. Ne treba zaboraviti ni ostale banjske centre u Republici Srpskoj: Kulaši, Laktaši, Vilina Vlas, Slatina i dr.

Uvijek atraktivna u Srpskoj je i ponuda vjerskog turizma, gdje se svakako akcenat stavlja na Hercegovinu, tačnije Trebinje i okolinu, gdje su svetinje Tvrdoš, Dobrićevo, Duži, Petropavlov manastir i Hercegovačku Gračanica. Tu je i selo Mrkonjići, rodno mjesto Svetog oca Vasilija Ostroškog. U zapadnom dijelu Srpske preporučujemo posjetu manastirima Moštanica, Liplje, Stuplje.

(Foto: Vladimir Tadić)

Eko-etno ponuda značajan je adut Republike Srpske. Najatraktivnije destinacije ovog tipa svakako su Etno-selo Stanišići kod Bijeljine i sve poznatije područje Šipova i njegove okoline, koje zahvaljujući brojnim seoskim domaćinstvima i njihovim ljubaznim domaćinima, te sadržjima koji se ovdje nude postaje sve interesantnija lokacija na turističkoj mapi Republike Srpske.

Ne treba zaboraviti ni naše gradske centre i city break destinacije u prvom redu Banjaluku, Višegrad sa Andrićgradom i naravno Trebinje, najjužniji grad Srpske i nezaobilaznu destinaciju brojnih turista iz cijeloga svijeta.

Kompletan sadržaj tematskog biltena Turizam – Od poslovanja da zadovoljstva uz bogatstvo izbora možete vidjeti OVDJE.

Izvor: ba.ekapija.com