Prijem za članice Mreže vjernica Zenica

Povodom osmomartovskog praznika jučer je Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici upriličio prijem za članice Mreže vjernica.

Vjeroučiteljice, nastavnice, hodžinice i popadije družile su se i zajednički obilježile praznik, planirajući naredne aktivnosti Mreže.

Danas se prisjećamo jednog događaja koji je postao simbol borbe za ženska prava. I šta god mislili o nekim ideološkim korištenjima ovog događaja, on je imao i ima vrlo važnu ulogu u prepoznavanju jedne od temeljnih istina, koju smo nažalost i mi sami u Crkvama i vjerskim zajednicama zaboravili i nismo u skladu s njom živjeli, a to je istina da svi ljudi – žene i muškarci – imaju jednako dostojanstvo.

Ona je nešto što smo dužni propovijedati, ali još više nešto u skladu s čim moramo živjeti svoje odnose. Ta istina od svih nas zahtijeva zalaganje za zaštitu jednakog dostojanstva i jednakih prava svih ljudi, a što uključuje i jednako dostojanstvo i jednaka prava i vas žena.

Ona nas obavezuje na napuštanje različitih stereotipa koji se protive toj jednakosti i stvaranje ozračja u kojemu će se moći čuti vaš glas i probleme s kojima se susrećete u Crkvama i vjerskim zajednicama, društvu, ali i u svojim porodicama.

Potreban nam je hrabar iskorak i na tome moramo svi uložiti truda i ljubavi, poruke su sa današnjeg susreta u Zenici.

Izvor: zenicablog.com