Prezentirana prva topografska karta Nacionalnog parka Una

Predstavnici Javnog preduzeća “Nacionalni park Una” jučer su prezentirali prvu vlastitu topografsku kartu, koja je izrađena uz pomoć domaće firme Adverto media.

“Ovo je prva topografska karta kompletnog područja Nacionalnog parka Una od 19.800 hektara, ali i sa kontakt zonama. To je još jedan korak naprijed u planiranju, odnosno realizaciji naših programskih ciljeva. Poslužit će kao osnova svim planerima, urbanistima i svima onima koji se bave urbanim planiranjem i izradom regulacionih urbanističkih planova, posebno za naše interesno područje Nacionalnog parka Una. Vjerujem da će itekako biti od pomoći i našim posjetiteljima i turistima”, kaže direktor Javnog preduzeća “Nacionalni park Una” Amarildo Mulić.

Riječ je o generalnoj topografskoj karti koja je izrađena u razmjeri 1:100.000.

“Karta će zapravo biti podloga za sve ostale aktivnosti vezane za informativne sadržaje u Nacionalnom parku. Ima višestruki značaj. Uključit će određene toponime koji se nalaze u samom području, gdje ćemo po prvi put na jednom mjestu imati sve sadržaje koji se tiču Nacionalnog parka Una. Koristi će, između ostalih, imati i hotelijeri i ugostitelji, jer će izuzetna karta biti na raspolaganju svim njihovim gostima“, kazao je vlasnik i direktor firme Adverto media u Bihaću Orhan Midžić.

Na osnovu ove topografske karte uslijedit će i aktivnosti na izradi mapa biciklističkih i rekreativnih staza u samom Nacionalnom parku Una.

Izvor: akta.ba