Preporuka za vikend: Grad na vrhu Koma

Osobenost ovog vrha jeste da se na njemu nalaze ostaci nekadašnje tvrđave, čiji rođendan seže u Srednji vijek.

Jedan od najljepših kutaka Bosne i Hercegovine, jeste gornji tok Neretve, tamo gdje se u nju ulijeva smaragdna Rakitnica, kod sela Kašići.

To je područje blage klime, rodne zemlje i iznimno lijepe prirode.

Ovome pored Neretve i Raktnice, u značajnoj mjeri doprinosi i činjenica da se ovdje, baš na ušću Raktnice u Neretvu, sreću tri velike planine: Bjelašnica, Visočica i Prenj. Upravo ta okolnost ovdašnju geoplastiku čini jedinstvenom.

Sam Kom, koji je moja preporuka za ovaj vikend, se nalazi iznad Gornjih Kašića, koji su se udobno razmjestili upravo direktno ispod spomenutog vrha.

Osobenost ovog vrha jeste da se na njemu nalaze ostaci nekadašnjeg tvrđave – grada, čiji rođendan seže u Srednji vijek.

Kom se nalazi iznad Gornjih Kašića, koji su se udobno razmjestili upravo direktno ispod spomenutog vrha (Ustupljeno Al Jazeeri)

Današnje područje Glavatičeva narod jednostavno zove Župa. “Idem u Župu” ili “idem u Glavatičevo” jedno je te isto, kažu spisi.  Inače, čuveni pop Dukljanin  u svom čuvenom “Ljetopisu” iz XII vijeka prvi put spomenuo Kom. U tom pisanom tragu stoji da je kralj Predimir razdijelio državu četvorici svojih sinova, te da je najmlađi Svevlad dobio Podgorje, kome je, između ostalih, pripadala i Komska župa.

Obilazeći teren oko Glavatičeva, bosanskohercegovački arheolog i historičar Marko Vego ustanovio je da se “iznad sela Kašići nalazi stari grad Kom sa širokim i dosta visokim zidinama koje se s podnožja brda, na kome leži grad Kom, lijepo vide”.

Vršeći iskopavanja na području Glavatičeva sredinom 50-tih godina prošlog stoljeća arheolog Marko Vego između ostalog zapisao je:

“U Kašićima se nalazi par stećaka od kojih je jedan s natpisom nekog vojvode. (…) To je dokaz da je u Župi Kom bujao kulturni život pod rukovodstvom mjesnih feudalaca. Zato čvrsto držim da je stara Župa Kom imala svoj grad Kom u Kašićima kod Glavatičeva, na desnoj obali Neretve. Zato i Choni Vdrabez iz 1444. godine i castrum Chaw iz 1448 godine i civitas Come iz 1454. godine treba da se odnose na ovaj grad Kom koji je u narodu još ostao u uspomeni.“

Istražujući grad Kom 1960-tih godina, arheolog Pavo Anđelić pronašao je dokaz dubrovačke nazočnosti i trgovanja u ovom kraju – dubrovački groš, a dokument iz 1381. godine svjedoči da je u Komu postojala i mala carinarnica.

Inače, nepobitno je utvrđeno da je stari grad Kom bio značajan vojni, privredni i kulturni centar srednjovjekovne bosanske velikaške porodice Sanković.

Inače, da se vratimo u sadašnjost, kada se na našim dinarskim prostorima nešto zove klek, glavica, oštro, koznik ili kom, sa velikom sigurnošću možemo očekivati da nas u vršnom dijelu penjanja čeka, manji ili veći, teži ili lakši, stjenoviti pasaž

Tako je i na neretvanskom Komu, koji se, kako rekosmo, nalazi iznad Kašića, a pripada masivu Visočice.

Tura Kašići – Kom (819 m)

PRISTUP

Iz Konjica se dovezete cestom koja pored Boračkog jezera ide prema Glavatičevu. Nekoliko kilometara nakon Boračkog jezera, sa lijeve strane, ukazat će vam se nov most, sa putokazima Via Dinarica. Most pređete, I odvezete se još oko jedan kilometar do sela. Na prvom raskršću, opet kod znaka Via Dinarica, čija staza vodi lijevo, vi se još možete nastaviti voziti makadamskim putem, još oko dva – tri kilometra do Gornjih Kašića. Parkirate pored vode (hair česma).

OPIS

Markiranim putem, krenete ravno uzbrdo preko livade, sve do njenog kraja. Ovdje ćete naići na planinarsku markaciju koja dolazi sa lijeve strane. Vi se okrenete desno, i bez problema sa orijentacijom, po dobro označenom i ugaženom putu, nastavite prema Komu. Nalazite se tik ispod stjenovite glave, pa je uspon kratak ali zanimljiv i strm.

Behar, nestvarno zelena rijeka, kao i livade koju je okružuju, te pogled na ušće Rakitnice, fabricirat će u vama sreću (Ustupljeno Al Jazeeri)

Potreban je oprez kod penjanja, jer su pojedini pasaži eksponirani, a pad bi vjerovatno značio i ono najgore. Pa ipak, uz primjeren oprez, tokom penjanja uživat ćete u prelijepom ambijentu.

Na vrhu će vas sačekati u stijenu uklesana (kraljevska) fotelja, malo tvrda, ali ipak dovoljno udobna, da dok sjedeći u njoj uživate u pogledu na Župu Glavatićeva.

Pogled sa vrha Koma na donji dio kanjona Rakitnice i obronke Bjelašnice (Ustupljeno Al Jazeeri)

Proljeće je uz Neretvu izuzetno darežljivo. Behar, nestvarno zelena rijeka, kao i livade koju je okružuju, te pogled na ušće Rakitnice, fabricirat će u vama sreću, koja će vas poput navale adrenalina, obuzeti od glave do peta.

***

vrijeme: Kašići – Kom 45 minuta, povratak 35 minuta, ukupno sat i 20 minuta

visina ishodišta: 430 metara, visina vrha: 819 metara, visinska razlika: 389 metara.

Izvor: balkans.aljazeera.net