POZIVAMO VAS NA RAZGOVOR UČENIKA/ICA NASTAVNIKA/ICA SA FEĐOM ŠTUKANOM

📣 Fondacija “Akademija za žene” u suradnji sa JU Srednjom ekonomskom školom u Sarajevu 7. maja organizira razgovor učenika_ica i nastavnika_ica sa Feđom Štukanom, bosanskohercegovačkim glumcem i spisateljem.

📚 Štukan u svom romanu “Blank” potpuno otvoreno, gotovo bez imalo emocija ili zadrške piše o svom životu i iskustvima. Životu koji je ogolio do krajnjih granica. Blank je potresna priča o čovjeku koji je prošao rat u Bosni i Hercegovini, našao se u vrtlogu droge, kriminala i iz svega se uspio izvući.

📌 Ovaj roman nikada i nije trebao biti objavljen, njegovo pisanje je Feđa Štukan započeo na nagovor Angeline Jolie i Brada Pitta tokom snimanja filma „U zemlji krvi i meda“. Do sada je preveden na talijanski, francuski i engleski jezik i danas je obavezno štivo na mostarskom sveučilištu, ali i na prestižnom londonskom Goldsmith sveučilištu.

➡️ Kako recezenti ističu: “Najpotresniji dijelovi knjige možda i nisu oni ispovjedni i intimni, gledani unutarnjim očima, nego oni kad se uslijed neprestanog batrganja kroz život protagonistove oči podignu i svjedoče društvenim apsurdima, neuralgijama, osiromašivanju i klasnom raslojavanju. Pratimo ga u postrojbama mudžahedina, psihijatrijskoj ustanovi, kako tone u ovisnosti i pokreće sitni narko-biznis, nekoliko se puta izvlači pred overdoseom, gomila frendova mu je poumirala, kasnije postaje glumac, aktivist, skida se s droge, prebolijeva hepatitis C, gušterača mu je nagrižena, vozi paraglajdere i u ovom trenu okreće novu, praznu stranicu za ispisivanje – zato se po svemu sudeći knjiga zove “Blank” i nakon čitanja ostavlja katarzičan učinak. Priča je uvjerljiva, pripovijedanje teče, lik je živ, može ga se čuti kako viče, namirisati gnojne rane od uboda iglom, osjetiti šamare koje si lupa pred ogledalom. Protagonistova priča počinje sjećanjem na dječačku žudnju da postane pilot – da leti – no jedini let koji u depriviranim ratnim vremenima uspijeva ostvariti je metaforični let.”

🙌 Zahvaljujemo se rukovodstvu Srednje ekonomske škole, a detalje razgovora sa Feđom Štukanom pratite na našim društvenim mrežama! Srednja ekonomska škola, Sarajevo

Izvor: facebook.com