Poziv za učešće na Networking konferenciji: LOKALNI EKONOMSKI RAZVOJ U BiH: Stanje, prilike, i nove realnosti

Duga ekonomska stagnacija u BiH negativno se odražava na sve oblasti društva: od porasta nezaposlenosti do povećanja kriminala i emigracije. I pored velikog broja strategija i akcionih planova za upravljanje ekonomskog razvoja u BiH, stvarna ekonomska transformacija zajednica izostaje. Koje su to ključne reforme i prvi koraci koji bi se trebali poduzeti kako bi se lokalne zajednice socio-ekonomski osnažile? Koje pristupe i programe su pripremile lokalne, kantonalne i entitetske vlasti? Koje su forme uključivanja poslovnog i civilnog sektora u ove procese? Kako ćemo odgovoriti na dodatne ekonomske izazove uzrokovane COVID-19 pandemijom?

Pridružite nam se na konferenciji koja ima za cilj da propituje navedenu problematiku i koja će okupiti veliki broj predstavnika javnog, poslovnog i civilnog sektora, kao i akademske zajednice i medija. Također, konferencija treba poslužiti kao mehanizam razmjene informacija o tekućim programima, inicijativama, planovima i idejama i ostvarite korisne kontakte i  partnerstva.

Prof. dr. Anto Domazet, stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti, će predstaviti trenutno stanje, dok će dr. Ermin Cero predstaviti prilike koje postoje za finansiranje lokalnih razvojnih projekata u BiH.

Drugi dio konferencije rezerviran je za predstavnike gradova i opština/općina u BiH i predstavljanje njihovih aktivnosti, planova, problematike i inicijativa. Na konferenciju su pozvani predstavnici svih gradova i opština/općina u BiH, domaćih i stranih privrednih komora, međunarodnih organizacija kao i relevantnih javnih institucija, uključujući nadležna ministarstva i javne ustanove i preduzeća, da se pridruže ovom multisektoralnom dijalogu.

Pored razmjene ideja i mišljenja, cilj nam je da razvijemo i prijedloge za buduće aktivnosti Mreže mira koja nastoji povezati i ujediniti aktere koji rade na izgradnji dugoročnog pozitivnog mira i održivog razvoja u BiH i regionu kroz podršku društvenom dijalogu, solidarnosti i zajedničkoj akciji.

Vašu prijavu za učešće na konferenciji pošaljite putem web obrasca:

https://www.surveymonkey.com/r/Razvoj

Nakon konferencije učesnici će dobiti detaljan izvještaj konferencije, prezentacije i kontakte.

Mreža za izgradnju mira okuplja 217 članica, od kojih su 195 organizacija civilnog društva i 22 škole. Web portale Mreže www.mreza-mira.net i www.snagalokalnog.ba bilježe oko 300.000 posjeta, a Facebook stranicu prati 31.000 osoba, dok newsletter svakodnevno otvori oko 4000 korisnika.

Program konferencije

11:00 – 11:15
Dobrodošlica i ciljevi
Predstavnik/ca USAID BiH (TBC)
Nataša Maksimović, predsjednica Mreže za izgradnju mira
Snježana Ninković Ivandić, voditeljica projekta Snaga lokalnog

11:15 – 11:45
Prezentacija „Lokalni ekonomski razvoj u BiH –  ključne reforme, prvi koraci i nove realnosti u post-kriznom COVID-19 periodu“
Prof.dr. Anto Domazet, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu

11:45 – 12:15
Prezentacija „Investicije i prilike za lokalni razvoj u BiH“
Dr. Ermin Cero, Internacionalni Burch Univerzitet

12:15– 13:00
Planovi i inicijative: obraćanja gradova i opština/općina

13:00– 13:30
Diskusija, pitanja i prijedlozi

Related Posts

Pravovremena adaptacija, ulaganje u ljudstvo i interne procese vodilja napretka Agora centra

U ulici Maršala Tita na broju 109 u Tuzli nalazi se Društveno edukativni centar Agora – nezaobilazna destinacija namijenjena druženju, edukaciji i profesionalnom usavršavanju iz oblasti stranih jezika, informatike, programiranja i drugih specifičnih programa koje mogu pohađati svi zainteresovani bez obzira na godine i prethodno obrazovanje. Ističući važnost neformalne edukacije i neprestanog učenja tokom života, edukativne programe Agora centra […]

Konferencijom „Youth Inspiration Academy“ obilježen Međunarodni dan volontera

Simbolično na Međunarodni dan volontera, svečanom dodjelom priznanja ˝Junak/junakinja svoje zajednice 2021˝ zatvorena je ovogodišnja ˝Youth Inspiration Academy“, koju je za mlade sa područja Tuzlanskog kantona organizovala Fondacija tuzlanske zajednice. I ove godine, u periodu od 01. do 05. decembra u prostorijama Centra za Kulturu Tuzla, mladi su imali priliku učestvovati u edukativnim radionicama usmjerenim na njihov[…]