Poziv za učešće na Networking konferenciji: LOKALNI EKONOMSKI RAZVOJ U BiH: Stanje, prilike, i nove realnosti

Duga ekonomska stagnacija u BiH negativno se odražava na sve oblasti društva: od porasta nezaposlenosti do povećanja kriminala i emigracije. I pored velikog broja strategija i akcionih planova za upravljanje ekonomskog razvoja u BiH, stvarna ekonomska transformacija zajednica izostaje. Koje su to ključne reforme i prvi koraci koji bi se trebali poduzeti kako bi se lokalne zajednice socio-ekonomski osnažile? Koje pristupe i programe su pripremile lokalne, kantonalne i entitetske vlasti? Koje su forme uključivanja poslovnog i civilnog sektora u ove procese? Kako ćemo odgovoriti na dodatne ekonomske izazove uzrokovane COVID-19 pandemijom?

Pridružite nam se na konferenciji koja ima za cilj da propituje navedenu problematiku i koja će okupiti veliki broj predstavnika javnog, poslovnog i civilnog sektora, kao i akademske zajednice i medija. Također, konferencija treba poslužiti kao mehanizam razmjene informacija o tekućim programima, inicijativama, planovima i idejama i ostvarite korisne kontakte i  partnerstva.

Prof. dr. Anto Domazet, stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti, će predstaviti trenutno stanje, dok će dr. Ermin Cero predstaviti prilike koje postoje za finansiranje lokalnih razvojnih projekata u BiH.

Drugi dio konferencije rezerviran je za predstavnike gradova i opština/općina u BiH i predstavljanje njihovih aktivnosti, planova, problematike i inicijativa. Na konferenciju su pozvani predstavnici svih gradova i opština/općina u BiH, domaćih i stranih privrednih komora, međunarodnih organizacija kao i relevantnih javnih institucija, uključujući nadležna ministarstva i javne ustanove i preduzeća, da se pridruže ovom multisektoralnom dijalogu.

Pored razmjene ideja i mišljenja, cilj nam je da razvijemo i prijedloge za buduće aktivnosti Mreže mira koja nastoji povezati i ujediniti aktere koji rade na izgradnji dugoročnog pozitivnog mira i održivog razvoja u BiH i regionu kroz podršku društvenom dijalogu, solidarnosti i zajedničkoj akciji.

Vašu prijavu za učešće na konferenciji pošaljite putem web obrasca:

https://www.surveymonkey.com/r/Razvoj

Nakon konferencije učesnici će dobiti detaljan izvještaj konferencije, prezentacije i kontakte.

Mreža za izgradnju mira okuplja 217 članica, od kojih su 195 organizacija civilnog društva i 22 škole. Web portale Mreže www.mreza-mira.net i www.snagalokalnog.ba bilježe oko 300.000 posjeta, a Facebook stranicu prati 31.000 osoba, dok newsletter svakodnevno otvori oko 4000 korisnika.

Program konferencije

11:00 – 11:15
Dobrodošlica i ciljevi
Predstavnik/ca USAID BiH (TBC)
Nataša Maksimović, predsjednica Mreže za izgradnju mira
Snježana Ninković Ivandić, voditeljica projekta Snaga lokalnog

11:15 – 11:45
Prezentacija „Lokalni ekonomski razvoj u BiH –  ključne reforme, prvi koraci i nove realnosti u post-kriznom COVID-19 periodu“
Prof.dr. Anto Domazet, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu

11:45 – 12:15
Prezentacija „Investicije i prilike za lokalni razvoj u BiH“
Dr. Ermin Cero, Internacionalni Burch Univerzitet

12:15– 13:00
Planovi i inicijative: obraćanja gradova i opština/općina

13:00– 13:30
Diskusija, pitanja i prijedlozi

Related Posts

Pomozi.ba i „Gospodin“ u humanoj misiji

(Sarajevo, 21. septembar 2021.) Udruženje Pomozi.ba i FK Željezničar povodom 100 godina „Gospodina“ 10. oktobra zajednički organizuju fundraising događaj na stadionu Grbavica. Ovo je ujedno i prvi humanitarno-sportski događaj ove vrste koji organizuje Udruženje Pomozi.ba, a ideja je da stotinu dječaka, za stotinu godina, rođenih 2010. godine iz sarajevskih Škola fudbala, igraju revijalnu utakmicu protiv prvotimaca Željezničara. […]

USAID Turizam – Javni pozivi za dodjelu grantova

Imate registrovanu kompaniju ili djelatnost u sektoru turizma? Imate ideju za proširenje svoje poslovne ponude i asortimana ili novi poslovni poduhvat? ⠀⠀USAID Turizam je objavio javni poziv (APS) za dodjelu grantova. Grantovi će biti dodijeljivani za aktivnosti u sektoru turizma lokalnim neprofitnim i profitnim nevladinim organizacijama, udruženjima i kompanijama registrovanim u BiH. Cilj grantova je podrška aktivnostima[…]