Poziv za dostavljanje informacija za Kalendar aktivnosti povodom Sedmice izgradnje mira 2023.

Međunarodni dan mira obilježava se 21. septembra, u znak jačanja ideala mira među svim narodima i državama širom svijeta. Ovaj bitan datum je uspostavila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1981. godin, a dvadeset godina kasnije, 2001. godine, Rezolucijom Ujedinjenih nacija 21. septembar određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini, čime je potvrđen značaj obilježavanja ovog bitnog datuma.

Svake godine na ovaj dan posebno se potiču svi pojedinci_ke, organizacije i nacije da podijele poruku mira kroz svoje djelovanje, ovog dana ujedinjuju se svi svakodnevni napori mirovnjaka i mirovnjakinja širom svijeta, pa tako i svih onih koji mir grade i u Bosni i Hercegovini.

Izgradnja mira ne završava prestankom konflikta, ona je povezana sa svakim aspektom naših života. Stoga, Mreža za izgradnju mira svake godine ovaj značajni datum obilježava Sedmicom izgradnje mira. Ove, 2023. godine Sedmica mira traje od 18 – 24. septembra.

Mreža za izgradnju mira poziva organizacije, škole, pojedince i pojedinke, te pokrete i institucije da podijele informacije o aktivnostima koje organiziraju u okviru obilježavanja ove sedmice i Međunarodnog dana mira.

Kao i prethodnih godina, tako i ove Mreža za izgradnju mira će sa svojim članicama obilježiti Međunarodni dan mira nizom aktivnosti, kako u online, tako i u offline sferi. Informacije o aktivostima bit će objavljene u Kalendaru aktivnosti povodom Sedmice izgradnje mira 2023. (18 – 24. septembar). 

Samo izgradnjom održivog mira možemo ići naprijed.

Dan mira zapravo obilježavamo svaki dan, stoga informacije o svojim aktivnostima možete upisivati na ovom linku ili na e-mail info@mreza-mira.net , a Mreža za izgradnju mira će ih uvrstiti u Kalendar aktivnosti povodom Sedmice izgradnje mira 2023.

Izvor: mreza-mira.net