Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

”Mi želimo da turizam bude razvojna priča, a ne socijalna kako je dugo vremena tretirana. Sajam nam pokazuje da to i tržište i gospodarstvo traže”, izjavila je ministrica Pozder.

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je danas Mostar, gdje je razgovarala s brojnim privrednicima, predstavnicima iz turističkog i sektora okoliša, akademske zajednice i institucija.

Tijekom posjete, ministrica je razgovarala sa dekanom Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ivanom Ostojićem i dekanesom Agromediteranskog fakulteta Univerziteta ”Džemal Bijedić” Alisom Hadžiabulić u vezi s zajedničkim projektima na zaštiti životne sredine, kao i o važnosti agroturizma kao razvojne priče.

Projekti koji će brendirati BiH  u turizmu su važni 

Ministrica Pozder je razgovarala i s direktorom Federalnog agromediteranskog zavoda Markom Ivankovićem koji je govorio o važnosti brendiranja i uspostavi oznake izvornosti ekstra djevičanskog maslinova ulja Hercegovine, a na čemu radi Hercegovačka udruga uljara i maslinara.

Projekti koji će brendirati Bosnu i Hercegovinu u turizmu itekako su važni posebno ako imamo na umu otvaranje pregovora s EU i zaštitu naših proizvoda i prepoznatljivosti.

Također, tijekom posjete Mostaru ministrica je posjetila i Sajam gospodarstva gdje je razgovarala s premijerom Zapadnohercegovačke županije Predragom Čovićem, ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ZHŽ Zvonimirom Širićem, kao i ostalim predstavnicima institucija iz HNŽ i ZHŽ.

Na Sajmu se ministrica sastala i sa predsjednikom Biciklističkog saveza BiH i predsjednikom Udruženja za promicanje biciklizma “Hercegovina bicikl” Tonijem Zorićem. Istaknuli su važnost da biciklizam bude prepoznat kao važan turistički brend Bosne i Hercegovine koja za to ima sve prirodne i druge potencijale, poput kulturno-povijesnog naslijeđa.

Preduvjeti za strane investicije

Na Sajmu je Pozder razgovarala i a Marijom Ćeskić iz firme Coral d.o.o. koja je ministrici prezentirala markentiške aktivnosti ove kompanije i potrebe stvaranja dobrih poslovnih priča u Bosni i Hercegovini, što je preduvjet za veće strane investicije koje će značiti i bolje prilike za turističko gospodarstvo.

”Mi želimo da turizam bude razvojna priča, a ne socijalna kako je dugo vremena tretirana. Sajam nam pokazuje da to i tržište i gospodarstvo traže, te nam je važno da Federalno ministarstvo okoliša i turizma ima takav pristup i da najbolji način odgovori potrebama ljudi koji žive turizam i okoliš” – izjavila je ministrica Pozder.

Takav pristup je potvrdio i glavni tajnik Grupacije za turizam i ugostiteljstvo BiH u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Darko Pehar, jer VTK turizam projicira i pozicionira kao jaku granu gospodarstva, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Izvor: bljesak.info