Povodom 8. marta: Mozzart uručio donaciju Sigurnoj kući Mostar

Akcija „Stop nasilju nad ženama u BiH“ traje svaki dan.

Tradicionalna akcija „Stop nasilju nad ženama u BIH“ kompanije Mozzart traje već više od dvije godine- i to svaki dan, a ne samo 8. marta. Kroz ovu plemenitu misiju bore se za zaustavljanje nasilja i pružanje podrške žrtvama. S tim ciljem, povodom Međunarodnog dana žena, posjetili su štićenice Sigurne kuće u Mostaru i uručili im vrijednu novčanu donaciju uz jasnu poruku- da nisu same.

“Ne znam da li će se ikada nasilje moći u potpunosti zaustaviti, ali svaki dan, pa i danas-na 8. mart, treba da se borimo za prava žena, za jednakost. Nama ne treba cvijeće, već podrška i prepoznatljivost po socijalnoj jednakosti u bh. društvu. Zato izuzetno cijenimo podršku i ponovnu donaciju kompanije Mozzart i nadamo se da će i druge firme slijediti njihov primjer, odnosno da će im biti motivacija da se uključe u rješavanje ovog problem”, kaže psiholog Dijana Tadić, izvršna direktorica Udruženja “Žena BiH”, Mostar.

Sigurna kuća u Mostaru, kao i brojne druge, nema riješeno sistemsko finansiranje, pa im, kažu, svaka pomoć i podrška, mnogo znače. A ta pomoć usmjerena je korisnicima. Trenutno je Sigurna kuća Mostar krov nad glavom za šest osoba- odnosno tri žene i troje djece.

Žrtvama svih oblika nasilja, pored sigurnog smještaja koji podrazumijeva ispunjavanje svih osnovnih životnih potreba, pružaju sveobuhvatnu psihosocijalnu, medicinsku, besplatnu pravnu i pomoć u pristupanju zdravstvenim uslugama. Za svaku ženu individualno prave izlaznu strategiju u skladu sa njenim potrebama i mogućnostima.

Smještaj žena žrtava nasilja i njihove djece u Sigurnoj kući je zakonski ograničen na šest mjeseci, ali se u Udruženju “Žena BiH” trude da im pruže smještaj koliko je god to potrebno. I nakon njihovog izlaska, ostaju u kontaktu sa korisnicama, prate njihove živote, uključuju ih, kad je god to moguće, u svoje programe i aktivnosti i ostaju im na raspolaganju.

Godišnje smještaj kod njih potraži u prosjeku 35 žrtava porodičnog nasilja, a tokom protekle 23 godine rada, u mostarskoj Sigurnoj kući boravilo je preko 500 žena i djece. Još je više žena koje dolaze u njihovo savjetovalište gdje se i po nekoliko puta raspituju za svoja prava, a najčešće dolaze sa pitanjem kako da odu od nasilnika, a da im ne oduzme djecu. Osim usluge savjetovanja, na raspolaganju im je i dugoročnija psihoterapijska pomoć.

Iz ovog Udruženja poručuju da samo zajedničkim sistemskim radom možemo uticati na smanjenje porodičnog nasilja i pružanje podrške žrtvama. A upravo na tome posvećeno rade u Mozzartu. Do sada su, kroz akciju „Stop nasilju nad ženama“, podržali rad brojnih Sigurnih kuća širom BiH. Robne i novčane donacije stigle su na adrese Sigurnih kuća u Modriči, Tuzli, Bijeljini, Bihaću, Sarajevu, te po drugi put u Mostaru, a u tome su ih podržali brojni poznati sportisti. Ovu plemenitu misiju, veoma važnu za bh. društvo nastaviće i u narednom periodu.

Izvor: bljesak.info