Potpisani ugovori za finansiranje nabavke GPS narukvica za osobe sa poteškoćama u razvoju

U Općini Novi Grad Sarajevo potpisani ugovori za finansiranje nabavke GPS narukvica osobama sa poteškoćama u razvoju sa područja općine Novi Grad. Ugovore je potpisao pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić i roditelji djece sa poteškoćama koji su aplicirali na javni poziv.

Iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za 2024. godinu za nabavku GPS narukvica osobama sa poteškoćama izdvojeno je 5.000 konvertibilnih maraka.

Pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić, rekao je da je nabavka GPS narukvica osobama sa poteškoćama u razvoju dugogodišnji projekat koji ova lokalna zajednica provodi i poručio da Općina Novi Grad stoji na usluzi onima kojima je pomoć potrebna.

„Za projekat nabavke GPS narukvica izdvojili smo novčana sredstva iz budžeta i raspisali javni poziv koji je kontinuiran i kroz cijelu godinu, ljudi kojima je potreban ovaj vid pomoći, mogu da apliciraju. Mi stojimo na raspolaganju onima kojima su potrebne ove GPS narukvice i to je naša obaveza, a nastavit ćemo i naredne godine. Lokalna zajednica treba da ima senzibilitet prema svima i pokušavamo da uvijek budemo na usluzi građanima“, rekao jeDelalić.

Otac dječaka sa poteškoćama u razvoju Muhamed Demirović izrazio je zahvalnost Općini Novi Grad i rekao da će uz pomoć GPS narukvice moći lakše pratiti kretanje djeteta.

“Moj sin Hamza Demirović ima dijagnozu disharmonični razvoj sa elementima autizma. Ide u predškolsko u OŠ „Vladimir Nazor“, tako da će nam dobro doći sredstva koja je Općina osigurala za GPS narukvicu. Mi ćemo uz  pomoć te narukvice moći pratiti dijete i imati bolji uvid u njegovo kretanje u slučaju da se izgubi ili bilo šta slično da se desi. Ovim putem želim da se zahvalim  Općini Novi Grad i gospodinu Tajibu Delaliću na pomoći koju su nam pružili“, rekao je Demirović.

Javni poziv za dodjelu novčane pomoći za nabavku GPS narukvica djeci/osobama sa teškoćama u razvoju/invaliditetom sa područja općine Novi Grad Sarajevo bit će otvoren cijelu godinu, do utroška planiranih budžetskih sredstava.

Izvor: novigradsarajevo.ba