Posao freelancera vam nikad nije bio bliži

Koliko ste puta do sada čuli za freelancere ili da je neko iz Vašeg okruženja freelancer?

Vjerovatno je to pojam s kojim se susrećete svakodnevno, ali mu ne pridajete značaj. A možda biste trebali. Freelancer je termin koji se odnosi na osobu koja je samozaposlena i čiji rad nije direktno vezan ni za jednog poslodavca. Takva osoba izvršava zadatke ili upravlja projektima za neku kompaniju ili instituciju.

Ako ste pak jedan od onih koji razmišlja kako postati freelancer, mi Vam donosimo nekoliko prijedloga.

Kako biste uspješno poslovali, morate da imate šta da ponudite kompanijama i treba da znate kako da postanete što bolji. Jedan od alata može da bude i Vaš lični websajt ili Linkedin profil.

Postati freelancer je jednostavno, registracija na dostupnim servisima je brza, a plaćanje je moguće putem Paypala. Od alata Vam za početak treba kompjuter ili laptop i, naravno, morate biti konektovani na internet. Daljnji alati ovise o onome što radite, a uglavnom su vezani za razna softver rješenja.

Prema Business Insideru, u 2015. godini poslodavci su potrošili preko 930 miliona dolara na najam freelancera. Trend angažovanja freelancera u svijetu svake godine sve više raste, što je i logično imajući u vidu fleksibilnost angažovanja radne snage koja je dostupna poslodavcima.

Iwriter

Iz naziva se da zaključiti kako je ovo mjesto gdje možete ponuditi svoje piši/briši usluge. Pisati možete od običnog paragrafa teksta od 150 riječi pa do rada na ebook projektima.

Sadržaj se piše na engleskom jeziku, a morate uzeti u obzir da posao morate uraditi na zavidnom nivou, u suprotnom možete dobiti negativne ocjene od naručitelja Vaših usluga što Vas može koštati da na ovoj stranici više ne uspijete ostvariti nijedan posao.

Dnevnog ograničenja u broju pisanih članaka nema, a iznos zarade koji Vama ostaje je 81% od ukupne cijene članka.

Freelancer

Stranica sa preko 11 miliona korisnika, a i Vi možete biti jedan od njih ukoliko posjedujete neke od sljedećih vještina: web design, pisanje, programiranje i unos podataka.

Ovisno o kompleksnosti projekta raste i zarada postotak koji ostaje servisu se kreće od 3% do 10% ili fiksni iznos u dolarima od 3 do 5 dolara.

oDesk

Jednako kao i Freelancer.com, oDesk čini ogromna zajednica freelancera koji samo čekaju na nove projekte. Projekti mogu biti mali za koje će Vam trebati sat/dva ili ogromni na kojima ćete raditi mjesecima. Zarada Vam zavisi od veličine projekta.

Elance

Najstarija i jedna od stranica za ponudu poslova kojoj se najviše vjeruje jeste Elence. Postoji čak od 1999. godine, a do sada je na njoj zarađeno preko milijardu dolara. Elance naknada iznosi 8,75%, a dodaje se na dogovorenu cijenu projekta i plaća je poslodavac.

Izvor: http://studomat.ba/posao-freelencera-vam-nikad-nije-bio-blizi/63387/2/