Porodica Sušić iz Bihaća dobila pomoć u opremi – Uskoro džemovi i sokovi od borovnice

(Foto: katacarix/shutterstock.com )

Već punih pet godina porodica Sušić iz naselja Vikići, kod Bihaća, uspješno se bavi proizvodnjom borovnice, a zahvaljujući pomoći Ministarstva poljoprivrede FBiH, kroz projekat IFAD, koji pomaže razvoju poljoprivrednog sektora, nabavili su opremu za preradu i proizvodnju sokova i džemova.


Prema riječima Nusreta Sušića, do sada su cjelokupan urod borovnice u svježem obliku prodavali otkupljivačima, a sada će moći proizvoditi vlastite proizvode.
– Ovo će nam omogućiti da našu borovnicu u obliku finalnog proizvoda ponudimo domaćem tržištu, a planiramo zaposliti i nove radnike – kaže Sušić.


Prema njegovim riječima, pandemija virusa korona nije se odrazila na proizvodnju i otkup borovnice koja je i dalje veoma tražena. Tokom protekle godine proizveli su oko 11,5 tona ovog bobičastog voća koje uzgajaju u obliku grmova na površini od 25 dunuma.
– Radi se o potpuno zdravom i ekološkom proizvodu, jer se borovnica uzgaja bez upotrebe bilo kakvih hemijskih preparata, u saksijama s posebnom vrstom zemlje – kaže Sušić.
Ističe kako se s normalnim prinosom mjesečno po hektaru može zaraditi oko 10.000 maraka, ali ističe kako uzgoj nije ni jeftin, ni jednostavan.


– Uzgajanje borovnice mnogo se razlikuje od uzgoja drugih voćaka. Jako je osjetljiva na kvalitet vode, zemljišta i pripremu terena. Zahtijeva konstantnu pažnju, okopavanje, navodnjavanje, ali i nabavku kvalitetnih sadnica. Prva zarada može se očekivati tek nakon tri godine. Ako se sve uradi kako treba, po jednom hektaru prosječno može da se dobije oko 15 tona borovnice – objašnjava Sušić.


Dodaje kako se posljednjih godina na evropskom tržištu odjednom pojavila velika potražnja za plodovima borovnice te da je prednost u tome da ova kultura jedino na našim prostorima uspijeva u junu i julu, kada zbog nestašice na tržištu dostiže i najvišu cijenu.


Nutricionisti kažu kako ovo bobičasto voće sadrži supstance koje smanjuju rizik od nakupljanja masnih naslaga, a samim time i od bolesti srca, a njihovo konzumiranje pridonosi boljem učenju, poboljšanju motoričkih sposobnosti i usporavanju demencije.
– Sve je veći broj poljoprivrednih proizvođača na području Unsko-sanskog kantona koji se odlučuju na sadnju i uzgoj borovnice, a pretpostavlja se kako je ovom kulturom trenutno zasađeno više od sedam hektara zemljišne površine – kažu u Poljoprivrednom zavodu USK.

ba.ekapija.com