Pogledajte očaravajuću ljepotu vodopada Blihe kroz objektiv fotografa Borisa Trogrančića

Vodopad Blihe, poznat i kao Blihin skok, nalazi se u okolini Sanskog Mosta. Fotograf Boris Trogrančić zabilježio je njegovu očaravajuću ljepotu.

Visok je 56, a širok 10 metara. Geomorfološki je spomenik prirode. Prilaz ovoj lokaciji je odličan, sa vrlo dobro organizovanim mjestom za parking i uređenom stazom do samog vodopada. Ulaz se plaća tri KM. Do vodopada treba hodati 10-ak minuta uređenom stazom, tj. osiguranom drvenom konstrukcijom. Prilaz je idealan za porodične posjete.

“Smatram da je vodopad najbolje posjetiti u proljeće, zbog veće količine vode, ali sa ovako atraktivnim prirodnim blagom, ne može se pogriješiti ni u jedno godišnje doba. Sanski Most se nalazi petnaestak kilometara od vodopada. Zanimljivo je da ovako mala rijeka sa dužinom od svega 24 kilometra može napraviti ovako bogat i očaravajući vodopad”, rekao je Trogrančić.

On s dolaskom ljepšeg vremena planira nastaviti s obilaskom više i manje poznatih prirodnih ljepota u Bosni i Hercegovini.

“Kao fotografa me oduševljava činjenica da imamo izuzetno puno prirodnog i kulturnog blaga, ali, nažalost, taj potencijal nije dovoljno promovisan i iskorišten kao turistički proizvod. Ipak, kada je neka lokacija promovisana i prilaz uređen, u većini slučajeva svjedočim krajnjoj nekulturi i bacanju smeća u prirodu. Iz tog razloga je ponekad ljepše kad su prirodni biseri manje pristupačni”, dodao je.

Izvor: klix.ba