Pogledajte kako izgleda kraljevski grad Bobovac ukrašen živim bojama prirode

Boris Trogrančić, bh. fotograf nastavlja obilaziti bh. gradove i bilježiti nevjerovatne prizore svojim objektivom. Prije nekoliko dana je posjetio kraljevski grad Bobovac, koji se nalazi, između Vareša i Kraljeve Sutjeske.  Prizori su nevjerovatno živopisni dok se priroda još igra živim bojama.

“Ovo je jedna od brojnih lokacija koje trenutno obilazim i fotografišem, a kao fotograf posebno uživam u otkrivanju bogate istorije i nenadmašne prirodne ljepote naše zemlje”, kazao je Boris za Akta.ba.

Bobovac je srednjovjekovni bosanski grad smješten na strmim padinama Mijakovića i Dragovića, na pola puta između Kraljeve Sutjeske i Vareša.

“Put do Bobovca je jednim dijelom makadamski, iz oba pravca. U toku sezone, ulaz se plaća 2 KM”, pojasnio je fotograf.

Tvrđava Bobovac nekada je bila sjedište bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića.

Sastojao se od gornjeg grada s četvrtastom kulom, čiji ostaci i danas postoje, i donjeg grada, na stepeniku nižem 20 metara, oko 40 metara dužine i oko 25 metara širine, od čega se danas raspoznaje dvorište i zdenac. Kraljevska grobna kapela je rekonstruisana. Danas se tu nalazi mauzolej dinastije Kotromanića.

Podigao ga je ban Stjepan II. Kotromanić nešto prije prve polovine 14. stoljeća. Nastavili su ga dograđivati kraljevi Ostoja, Tvrtko II. i Tomaš. Bobovac je bio sjedište vladara Bosanske Banovine i Bosanskog Kraljevstva od razdoblja vladavine bana Stjepana II Kotromanića (prva polovina 14. stoljeća), preko svih banova i kraljeva i sve do nestanka Bosanskog Kraljevstva turskim osvajanjem (1463. godine.) Prvi put se u pisanim dokumentima spominje 1349.godine.

“U sezoni koja traje od 15. maja do 1. decembra Bobovac posjeti više od 10.000 turista iz Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta”, istakao je Trogrančić.

Bosna i Hercegovina prošle godine dobila je listu najljepših sela u okviru takmičenja organiziranog u sklopu USAID-ovog partnera – Udruženja za razvoj ruralnog turizma u BiH (Alterural). Radi se o 16 sela iz cijele države. Jedno od sela na ovoj listi je i Bobovac (Mijakovići).

Hstorijsko područje – srednjovjekovni kraljevski grad Bobovac proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

“Ja sam ovo mjesto posjetio početkom novembra, iskoristivši izuzetno lijepo vrijeme za ovo doba godine”, kazao je Boris.

Izvor: akta.ba