[Plus Ultra] ELSA

Evropsko udruženje studenata i studentica prava (ELSA) je međunarodna, nezavisna, nepolitička, neprofitna organizacija koju vode i za koju rade studenti prava i mladi pravnici.

Historija i Misija
ELSA mreža postoji na 200 pravnih fakulteta u 42 zemlje širom Evrope. Sama ideja o osnivanju ELSA-e na Pravnom fakultetu je dugo postojala, a osnovana je krajem 2010. godine.

Misija ELSA Sarajeva je unapređenje pravnog obrazovanja, promocija društvene odgovornosti i omogućavanje međunarodnog razumijevanja i saradnje među mladim pravnicima. Organizacija teži stvaranju bolje pravne zajednice kroz različite aktivnosti koje uključuju akademske seminare, radionice, konferencije i pravne natjecanja.

ELSA Sarajevo je lokalna grupa ELSA u BiH. Posredstvom ELSA u BiH, ELSA Sarajevo je članica ELSA International – najveće mreže studenata koja broji preko 41,000 članova, a sama ELSA Sarajevo trenutno broji 200 članova studenata Pravnog fakulteta UNSA i mladih pravnika.

Aktivnosti i Projekti

ELSA Sarajevo organizuje širok spektar aktivnosti koje su usmjerene na obogaćivanje obrazovnog iskustva studenata prava. Neke od najznačajnijih aktivnosti uključuju:

Seminari i Konferencije: Redovno se organizuju seminari i konferencije na aktuelne pravne teme, koje pružaju studentima i studenticama priliku da uče od eminentnih stručnjaka i stručnjakinja iz različitih pravnih oblasti.

Pravne radionice: Radionice su dizajnirane kako bi studentima i studenticama omogućile praktične vještine koje su potrebne za uspjeh u pravnoj profesiji.

Pravni natječaji: ELSA Sarajevo je domaćin različitih pravnih natjecanja, kao što su moot court natjecanja i natjecanja u pisanju pravnih eseja. Ova natjecanja pružaju studentima i studenticama priliku da demonstriraju svoje pravno znanje i vještine pred stručnim žirijem.

Značaj za Studente Prava
ELSA Sarajevo igra ključnu ulogu u profesionalnom i akademskom razvoju studenata prava. Kroz različite aktivnosti, članovi i članice ELSA-e imaju priliku da:

Povećaju svoje pravno znanje kroz interakciju sa stručnjacima i stručnjakinjama i rad na praktičnim zadacima.
Razviju profesionalne vještine koje su ključne za uspjeh u pravnoj profesiji, kao što su analitičko razmišljanje, javno nastupanje i pravno pisanje.
Ostvare međunarodnu saradnju i izgrade globalnu mrežu kontakata, što je neprocjenjivo za buduću karijeru u pravnoj profesiji.
Podstaknu društvenu odgovornost kroz projekte koji promovišu pravdu, ljudska prava i vladavinu prava.

Nastavi pratiti blogove Udruženja Plus Ultra ako želiš upoznati druga udruženja koja svakodnevno rade divne stvari i jačaju položaj mladih u našem društvu.
Sve blogove objavimo na portal Rolify, a linkove možeš pronaći i na našim instagram storijima na @plusultrayouth
Ako si ti dio nekog udruženja i želite da naredni blog posvetimo vama pišite nam na instagram ili na info@plusultra.ba da se dogovorimo za detalje 
Možeš nas pronaći na društvenim mrežama : Instagram, Facebook, LinkedIn TikTok

Izvor: rolify.com