[Plus Ultra] Budi Muško Klub

Šta je to Budi Muško Klub?

“Budi Muško Klub” iz Banjaluke predstavlja jedinstvenu zajednicu muškaraca koja je osmišljena kako bi potaknula solidarnost i podršku među svojim članovima.
Ovaj klub okuplja banjalučke srednjoškolce, prvenstveno iz tri škole – Škole učenika u privredi, Ugustiteljsko-trgovinsko-turističke škole i Poljoprivredne škole, mada su tu članovi i iz drugih banjalučkih srednjih škola, te je nastao iz potrebe za prostorom gdje muškarci mogu slobodno razgovarati o svojim izazovima, dijeliti iskustva i pružati podršku jedni drugima, te se boriti protiv vršnjačkog nasilja i stereotipa.
Svake sedmice, članovi ovog kluba okupljaju se u Domu omladine u Banjaluci kako bi sudjelovali u kreativnim radionicama.
Pored muškaraca, u ovom društvu nalazi se i nekoliko djevojaka koje pomažu da se još bolje prenese poruka i usvoje koncepti koje ovaj klub promoviše.

Klub je dio regionalnog projekta koji sprovodi međunarodna humanitarna organizacija “Care international”, preko banjalučkog Instituta za razvoj mladih i zajednice “Pepertuum Mobile”.
Aktivnost se realizuje u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): “Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II” i projekta: “Muškarci i dječaci kao partneri u promovisanju rodne ravnopravnosti i rješavanju pitanja ekstremizma i nasilja mladih na Zapadnom Balkanu”, koji je podržava Vlade Švicarske, Oak Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Balkans.

Osim u Banjaluci, “Budi muško” klub postoji i u Zagrebu, Sarajevu, Mostaru itd.
Osnovni cilj je da se okupe aktivni srednjoškolci, te da im se pruži prilika da se realizuju i iskažu kroz određene aktivnosti.
Članovi Budi muško kluba dosta putuju na zajedničke aktivnosti ostalih „Budi muško“ klubova u regionu, te su to uglavnom ljetni kampovi preko kojih se polaznici podučavaju o vještinama komunikacije, prezentovanja, javnog govora i liderskim vještinama
Članovi ovog kluba organizovali su i mnogo javnih, aktivističkih dešavanja na kojima su skretali pažnju na značaj borbe protiv nasinja nad ženama, opasna ponašanja u saobraćaju i još mnogo toga.

Kako postati član/ica Budi Muško Kluba?

Možete se pridružiti sastancima svake srijede od 19:00h u prostorijama Doma omladine Banja Luka (Đure Daničić 1) ili se možete javiti preko Facebook stranice Budi Muško Klub Banja Luka ili Instagram profila @bmk_bl
Više informacija možete pronaći na pm.rs.ba ili dobiti na broj telefona 051/303-310 na perpetuum-mobile@blic.net

Članovi/ce koji se žele prijaviti moraju ispunjavati sljedeće uslove:

-da nisu mlađi/a od 16 godina, ni stariji/a od 20 godina
-žele da dignu svoj glas protiv nasilja i da budu dobar primjer svojim vršnjacima
-da se zalažu za stavove rodne ravnopravnosti
-žele da učestvuju u izgradnji edukativnih alata za druge mlade ljude

Ako vas je ovaj post zaintrigirao i podstakao da više istražite o trenutno aktuelnim aktivnostima Budi muško kluba, možete više saznati na linku
Nastavite pratiti blogove Udruženja Plus Ultra ako želite upoznati druga udruženja koja svakodnevno rade divne stvari i jačaju položaj mladih u našem društvu.
Sve blogove objavimo na portal Rolify, a linkove možete pronaći i na našim instagram storijima na @plusultrayouth
Ako si ti dio nekog udruženja i želite da naredni blog posvetimo vama pišite nam na instagram ili na info@plusultra.ba da se dogovorimo za detalje 
Možete nas pronaći na društvenim mrežama : Instagram, Facebook, LinkedIn TikTok

Izvor: rolify.com