Planinari se iznenadili, pogledajte koliko su otpada pronašli na vrhu planine Pren

Akcija čišćenja planina u Bosni i Hercegovini nastavljena je i proteklog vikenda kada su se članovi udruženja Ambasadori olimpijskih planina i volonteri, njih dvadesetak ukupno, popeli na planinu Prenj, na vrh Zelena glava.

Zelena glava je najviši vrh planine Prenj, a nalazi se na 2.103 metara nadmorske visine. Tačna ruta akcije bila je: Konjička bijela – Skok – Jezerce – Zelena glava – Otis. Akcija je trajala 10 sati.

„Iz Sarajeva za Konjic, tačnije na lokaciju Konjička bijela, smo krenuli u subotu u šest sati ujutru. Ono što nam je odmah bilo zanimljivo i neobično jeste da je ovog puta lokacija od polazne stanice uspona – Konjička bijela, do samog odredišta bila prilično čista. Pronašli smo tek nekoliko plastičnih flaša i nekoliko plastičnih čepova. Zbog toga želimo pohvaliti sve ljubitelje prirode koji obilaze ovaj kraj jer smo ustanovili da je dosta čist. Jako smo sretni i ponosni zbog toga“, poručili su iz udruženja Ambasadori olimpijskih planina, i dodali kako im je ovo bio prvi put da čiste ovu lokaciju.

Ni na samom vrhu, kažu, nije bilo mnogo otpada, te su do kraja dana imali ukupno tri kese, sa 30 kilograma otpada. Napomenuli su planinari i kako je riječ o veoma zahtjevnoj ruti, te da im je bilo potrebno čak pet sati za uspon.

Bila je ovo jedna u nizu akcija čišćenja koju planinari provode ovog ljeta, u okviru kampanje „Čuvaj, pazi, ne bacaj!“, a u saradnji sa kompanijom Molson Coors i njihovim Ožujskim pivom. Za naredni vikend planirana je eko akcija na planini Čvrsnica.

Related Posts

Javni poziv za raspodjelu sredstava Budžeta Grada Trebinja namijenjenih za finansiranje programa sportskih organizacija u 2023.

Javni poziv za raspodjelu sredstava Budžeta Grada Trebinja namijenjenih za finansiranje programa sportskih organizacija u 2023. (12.8.2022)  PDF dokument Javnog poziva  Obrazac za prijavu programa  Obrazac 1  Obrazac 2  Obrazac 3  Obrazac 4  Obrazac 5  Obrazac 5a  Obrazac 6  Obrazac 7  Obrazac 8  Obrazac 9 Izvor: trebinje.rs.ba

Omladinska banka Zavidovići – IV poziv za mlade 2022

Omladinska banka Zavidovići poziva mlade da pišu mikrobiznise od 05.08. do 05.09.2022. godine do 14 sati.  Za mlade poduzetnike i poduzetnice od 18 do 35 godina, Omladinska banka je obezbijedila i podršku za registraciju obrta ili komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva u iznosu od 500 KM do 2.000 KM. Detaljni kriteriji za dodjelu i šta to Omladinska banka podržava pogledaj na Poziv za[…]