Pet stvari koje možda niste znali o Mostaru

Putopisac Robert Dacešin, kojeg je proslavio video o ljepotama Bosne i Hercegovine kao najbolji turistički film na svijetu, posjetio je ovaj hercegovački biser, a svojim pratiteljima na društvenim mrežama otkrio je pet stvari o Mostaru.

Da li znate da ime rijeke Neretve znači Božiji dar i da se smatra za najhladniju rijeku na svijetu sa prosječnom godišnjom temperaturom od oko 7 stepeni?”, kaže u uvodu kratkog videozapisa, koji donosi neke od najljepših prizora u gradu.

Ili to da se u Mostaru nalazi jedina džamija na svijetu koja ima riječicu koja prolazi ispod nje?”, nastavlja Dacešin i otkriva da se radi o hadži Kurtovoj džamiji, poznatoj još kao Tabačica, a ispod koje prolazi rukavac rijeke Radobolje.

Dacešin dalje kaže kako je u ulici Kujundžiluk nekada svaka radnja imala boju kao znak raspoznavanja.

View this post on Instagram

A post shared by Robert Dacešin (@robert_dacesin)

Iako su imena prodavnica bila napisana, puno ljudi tada nije znalo čitati, pa su stavljali boju kao raspoznavanje, dodaje.

Tu se nalazi i ulica Kuluk, nekadašnja ulica nadničara, najkraća ulica u BiH, duga samo 27 metara”, nastavlja i pojašnjava da se u istoj ulici nalazi objekt, hotel Evropa, u kojem je poznati pjesnik Aleksa Šantić održao prvu predstavu ikad.

Bilo je divno posjetiti Mostar i uživati u njemu”, zaključuje poznati putopisac i bloger.

Izvor: www.n1info.ba