Ovogodišnja konferencija TEDxSarajevo je posvećena procesima koji svakodnevni život čine ljepšim

Ovogodišnja TEDxSarajevo bit će održana 25. maja

TEDxSarajevo će 25. maja u Pozorištu mladih Sarajevo organizovati konferenciju pod nazivom “What if”, u cilju stavljanja fokusa na pozitivni ugao posmatranja na procese u našoj lokalnoj zajednici koji život čine kvalitetnijim, ljepšim i funkcionalnijim.

Kroz aktivnosti i rad uspješnih pojedinaca u različitim oblastima, postavit će se jedno vrlo važno pitanje, a to je kako bi svakodnevni život izgledao da nemamo određene benefite koje ponekad uzimamo zdravo za gotovo.

“Zamislite samo ulice sa sumornim fasadama koje bi mogle lako postati otvorene ulične galerije s prekrasnim muralima, nemogućnost da saznamo kakvo nas vrijeme očekuje naredni dan ili da li je digitalizacija dovela do evolucije u književnosti? To su samo neka od pitanja na koja ćemo pokušati dati odgovore i potaknuti na razmišljanje da li i mi sami možemo biti pokretač neke male, ali bitne promjene u našoj lokalnoj zajednici”, izjavio je osnivač i vlasnik TEDxSarajevo licence Ismar Lačević.

Govornici će ovaj put biti poznata modna dizajnerica Belma Tvico, umjetnik Benjamin Čengić i prof. dr. Admir Greljo (profesor teorijske fizike).

Zatim stručnjak iz oblasti ekonomije Adnan Muminović, vlasnica čokoladnog biznisa Merjem Hamzić, književnik Adis Ahmethodžić, radna terapeutkinja Ana Drina, magistar meteorologije Nedim Sladić, profesorica i aktivistkinja Aida Sejdić-Melezović, profesor gitare Mirza Redžepagić te profesori Basics škole za muzički performans dok će event moderirati Ognen Janeski.

Većina govora će biti na engleskom jeziku, a ulaznice za ovaj događaj možete kupiti klikom na ovaj link, i to po cijenama od:

  • 30 KM (promotivna cijena za studente);
  • 60 KM (standardna cijena ulaznice).

Više informacija o “What If” konferenciji, detalja o govornicima te agendu možete pronaći na zvaničnoj stranici događaja. Pridružite se konferenciji koja će možda i vama promijeniti pogled i potaknuti vas na pitanje šta ako se usudim na promjenu!

O TED-u

TED je neprofitna organizacija posvećena idejama vrijednim širenja, često u obliku kratkih razgovora vodećih mislilaca i izvršilaca. Mnogi od ovih razgovora održani su na TED konferencijama, intimnim TED salonima i hiljadama nezavisno organizovanih TEDx događaja širom svijeta.

Videosnimci ovih razgovora dostupni su i besplatni na TED.com i drugim platformama. Audioverzije TED Talka objavljuju se za TED Talks Daily, dostupne na svim podcast platformama. TED-ove otvorene i slobodne inicijative za širenje ideja uključuju:

  • TED.com, gdje se svakodnevno objavljuju novi TED Talk videozapisi; 
  • TEDx koji licencira hiljade pojedinaca i grupa za domaćinstvo lokalnih, samoorganizovanih TED-style događaja širom svijeta;
  • TED Fellows program koji bira inovatore iz cijelog svijeta kako bi pojačao utjecaj njihovih izvanrednih projekata i aktivnosti; 
  • Audacious Project koji otkriva i finansira kritične ideje koje imaju potencijal da utječu na milione života; 
  • TED Translators Program koji omogućava da se dobre ideje čuju na više jezika;
  • TED razgovora tako da se velike ideje mogu širiti preko jezika i granica;
  • Edukativne inicijative TED-Ed.

TED također nudi TED@Work program koji redizajnira TED razgovore za učenje na radnom mestu. TED ima i rastuću biblioteku originalnih podcasta, uključujući TED intervju sa Krisom Andersonom, WorkLife sa Adamom Grantom, Far Flung sa Saleem Reshamwalom i How to Be a Better Human.

Pratite TED na Twitteru, Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

U duhu ideja vrijednih širenja, TEDx je program lokalnih, samoorganizovanih događaja koji okupljaju ljude da podijele iskustvo slično TED-u. Na TEDx događaju, TED Talks video i zvučnici uživo se kombinuju kako bi podstakli duboku diskusiju i povezanost.

Ovi lokalni, samoorganizovani događaji su brendirani kao TEDx, gdej je x = nezavisno organizovan TED događaj. TED konferencija pruža opće smjernice za TEDx program, ali individualni TEDx događaji su samoorganizovani.

klix.ba