Otvoren poziv za projekte u sklopu Britanskog vijeća za 2020

Rok:  18.11.2020. godine
Poziv otvoren za: 
organizacije koje djeluju u poljima umjetnosti i kulture, te organizacije visokog obrazovanja sa fokusom na umjetnost i kulturu.
Iznosi grantova: 
grantovi između 10-20.000 GBP i 40-50.000 GBP

Opis:

Poziv je otvoren za dostavljanje projektnih prijedloga u sklopu Fonda za digitalnu saradnju Britanskog vijeća 2020. Britansko vijeće dodjeljuje grantove u iznosu do 50.000 GBP organizacijama u Ujedinjenom Kraljevstvu i odabranim državama u inostranstvu na temu digitalne saradnje na međunarodnim projektima.

Britansko vijeće već duži niz godina podržava međunarodnu umjetničku saradnju. Vijeće trenutno traži nove načine i rješenja za poticanje međunarodne povezanosti i umjetničku saradnju, kao odgovor na sve veća ograničenja za putovanja zbog COVID-19 i rastuću zabrinutost održivosti saradnje licem u lice.

Fond za digitalnu saradnju ima za cilj rješavanje ovog izazova. Nizom grantova, ovaj Fond će podržavati organizacije kako bi osmislile nove virtualne načine međunarodnog rada, zauzvrat stvarajući klimatski prihvatljiv pristup međunarodnoj saradnji i umjetničkoj razmjeni.

Kriteriji

 • Poziv je otvoren za organizacije koje su aktivne u polju umjetnosti i kulture i organizacije visokog obrazovanja sa fokusom na umjetnost i kulturu.
 • Projektni prijedlozi moraju biti predati u partnerstvu između najmanje jedne organizacije iz Ujedinjenog Kraljevstva i jedne organizacije sa sjedištem u jednoj od dolje navedenih zemalja.
 • Projektni prijedlozi moraju imati jednu Lead applicant organizaciju, ali to ne mora biti organizacija iz Ujedinjenog Kraljevstva.
 • Iako su fondovi dizajnirani za pomoć i podršku umjetničke zajednice, prijave za dodjelu grantova će se zaprimati samo od strane registrovanih organizacija i grupa. Kandidati moraju imati registrovani račun u banci.
 • Vijeće prihvata projekte prijedloge za multilateralne projekte, s fokusom na to da se program zajednički implementira u Ujedinjenom Kraljevstvu i u prekomorskim zemljama.
 • Generalno, finansiranje bi trebalo podijeliti u visini 60/40 između Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih zemalja. Lead applicant ne smije dobiti više od 60% sredstava, a najmanje 40% sredstava treba distribuirati u jednoj ili više dolje navedenih zemalja.

Države koje mogu aplicirati na poziv

Ujedinjeno Kraljevstvo u partnerstvu sa:

Afganistan, Alžir, Argentina, Bangladeš, Brazil, Kina, Kolumbija, Kuba, Egipat, Etiopija, Gruzija, Gana, Indonezija, Irak, Jamajka, Jordan, Kenija, Liban, Libija, Malezija, Meksiko, Maroko, Nepal, Nigerija, okupirae teritorije Palestine, Pakistan, Peru, Ruanda, Sijera Leone, Južna Afrika, Šri Lanka, Sirija, Tanzanija, Tunis, Turska, Ukrajina, Venezuela, Vijetnam, Zapadni Balkan (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija) Jemen, Zimbabve.

Grantovi

Grantovi između 10-20.000 GBP i 40-50.000 GBP dostupni su za sljedeća tri područja:

 • Grantovi za istraživanje i razvoj: za istraživanje i razvoj prijedloga za nove projekte virtualne saradnje.
 • Grantovi za ponovno pokretanje: za postojeće projekte koji su trenutno na pauzi zbog COVID-19, kako bi se pomoglo organizacijama da ih ponovo pokrenu koristeći digitalne alate/sredstva.
 • Grantovi za saradnju: za nove projekte s fokusom na virtualnu saradnju i druge nove načine rada.

Kandidati se mogu prijaviti za male ili velike grantove za projekte koji su povezani sa gore navedena tri područja. Sredstva će se dodijeliti na sljedeći način:

 • Mali grantovi od 10-20.000 GBP – 4 granta po regiji (ukupno 12)
 • Veliki grantovi 40-50.000 GBP – 5 grantova po regiji (ukupno 15)

Kako aplicirati?

Za više informacija molimo vas posjetitie zvaničnu web stranicu Vijeća

Izvor: http://www.mladiinfo.eu/2020/11/17/british-council-digital-collaboration-grants-fund/#ixzz6eC2XSj9O