Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Sarajevu, više od 120 izlagača

Direktor KJP Skenderija Damir Petrinić poručio je da je 34. sajam knjige izvanredan događaj koji slavi kulturu i umjetnost pisane riječi te da slavi knjige i sve ono što one predstavljaju

Međunarodni sajam knjiga, jedan od najvećih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini koji će pod motom “Autorska prava i slobode” trajati od 12. do 17. aprila, svečano je otvoren danas u Centru Skenderija.

Sajam predstavlja jedinstvenu priliku za sve ljubitelje pisane riječi da otkriju najnovije naslove iz svijeta književnosti te da prisustvuju brojnim promocijama, prezentacijama, predavanjima, okruglim stolovima i izložbama.

Stručnoj i širokoj publici učesnici će se predstaviti kroz niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu, te će biti upriličen bogat prateći program.

Direktor KJP Skenderija Damir Petrinić poručio je da je 34. sajam knjige izvanredan događaj koji slavi kulturu i umjetnost pisane riječi te da slavi knjige i sve ono što one predstavljaju.

– Ovogodišnji sajam knjige donosi nam bogat i raznolik program. Imat ćemo izdavače, pisce, umjetnike iz cijele regije koji će predstaviti najnovija djela – istakao je.

Također je naglasio da će se u okviru sajma realizirati niz programa s fokusom na autorska prava, slobodu izražavanja, autentičnost i integritet originalnih djela kreativnosti te njenu važnosti za zaštitu umjetničke i kreativne izražajnosti.

– Želimo razgovarati i o aktuelnim pitanjima kao što su sloboda izražavanja i zaštita privatnosti u svijetu autorskih prava – kazao je.

Tvrdi da je sajam knjiga prilika da se proširi vidokrug i otkriju nova autorska djela, te da posjetitelji mogu naći različite žanrove i teme, od dječjih knjiga do znanstvenih i stručnih dijela.

Predsjednik Programskog savjeta Sajma Ibrahim Spahić naglasio je važnost autorskih prava i slobode izražavanja u književnosti.

Spahić je istaknuo da su autorska prava ključna za zaštitu stvaralaštva pisaca, a sloboda izražavanja omogućava piscima da slobodno izraze svoje ideje i mišljenja.

Spahić je također govorio o važnosti književnosti kao sredstva koje omogućava širenje znanja, promociju kulture i razumijevanja među narodima. On je naglasio da književnost ima moć da utječe na društvo te da izazove pozitivne promjene u društvu.

Spahić je pozvao sve prisutne da se pridruže u zaštiti autorskih prava i slobode izražavanja u književnosti, te da podrže rad pisaca i izdavača koji su važni čuvari kulturne baštine.

Sajam je ove godine stavio u funkciju 33 posto više prostora u odnosu na prošlu godinu i više do 120 izdavača na 110 štandova imaju na raspolaganju ukupno 4.500 m² u dvorani “Mirza Delibašić”, foajeu, svečanom salonu i platou Centra Skenderija.

Također, na Sajmu će tradicionalno biti obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava u organizaciji Centra Skenderija, IPC-a i UNESCO te Svjetski dan umjetnosti akcijom “Knjiga za ružu”.

Sajam je pripremio specijalnu promociju E-izdavaštva, IT dostignuća, book radionice, 21 izložbu, performanse te video prezentacije posvećene knjigama, autorima i umjetnosti stvaranja.

Članovi žirija za dodjelu Nagrade Sajma su Adelaide Grabovica, Tamara Sarajlić Slavnić i Asmir Kujović.

Izvor: fokus.ba