Otac Martić nastavlja bilježiti kulturna dobra

U sklopu istraživanja i predstavljanja nematerijalne kulturne baštine Kantona 10, karmelićanin otac Zvonko Martić, doktor etnologije, znanstvenik i čuvar narodnog blaga, proteklih je mjeseci neumorno tragao za još nezabilježenim motivima. Dio tog projekta je i izrada kalendara za 2023. godinu.

Dvanaest mjeseci kalendara „Nematerijalna kulturna baština Hrvata, Srba i Bošnjaka u Kantonu 10“, predstavljeno je sa istim brojem pomno biranih kulturnih dobara.

Martić ističe kako su to kulturne prakse koje žive i danas, a s kojima se identificiraju, ljudi na području Kantona 10.

Nastanak ovih djela pratili smo i mi u Livnu i Bosanskom Grahovu. Odabrani ‘modeli’ slušali su upute i strpljivo pozirali. I za njih je to bilo neponovljivo iskustvo.

“Nije bilo teško, baš je bilo divno, prelijepo je bilo kazivati starinske običaje“, govori Agata Vrdoljak, članica KUD-a „Tribanj“ Župa Bila, Livno

Članica KUD-a Tribanj je i Mara Vrdoljak. Mnogo mladih, kaže, ne zna za te običaje – a možda će sad znati.

Rado se odazvala i Hajdučka družina „Mijat Tomić“ iz Tomislavgrada. Branko Matić priča kako su tu – mada to nije svojstveno za hajduke. Fotografirali su se, objašnjava on, s konjima.

Izrada kalendara i njegovo predstavljanje uz izložbu 12 umjetničkih fotografija još jednom su pokazali bogatstvo sva tri naroda koji obitavaju na području šest lokalnih samouprava koje čine Kanton 10. A sam rad na terenu bio je puno više od etnologije.

„Ono što je ljepota svih ovih projekata to je ta mreža novih poznanstava, prijateljstava, suradnika. A kad se ovo sve završi, onda se sav onaj umor i problemi zaborave – ostanu samo lijepe stvari“, kaže Martić.

A i sami smo se uvjerili u to gledajući srdačno pozdravljanje i dolazak svih onih koji su, bilo kao modeli, bilo kao logistika, doprinijeli da se ovaj hvale vrijedan projekt privede kraju.

Izvor: federalna.ba