Osnovana “Umbrella” – Mreža nezavisnih istraživačkih medija u Bosni i Hercegovini

U svom fokusu djelovanja kroz različite aktivnosti članice Umbrelle radit će na promicanju novinarskih vrijednosti, te vraćanja povjerenja javnosti u ovu profesiju.

Okupljanje i jačanje nezavisnih istraživačkih medija koji će kroz istinite, objektivne, zasnovane na činjenicama, profesionalne medijske sadržaje služiti interesu javnosti, te zagovarati medijski prostor oslobođen od političkih, ekonomskih, poslovnih i drugih uticaja cilj je Udruženja „Umbrella“ koje je osnovano u Sarajevu od strane 13 neprofitnih medija iz svih djelova Bosne i Hercegovine.

Na prvoj redovnoj Skupštini Udruženja poručeno je da „Umbrella“ predstavlja Mrežu istraživačkih medija, putem koje će članovi i članice vršiti prtisak na javnost upoznavajući je sa svim protiuzakonitim, korupitivnim, nelegalnim i drugim radnjama koje nagrizaju bh. društveni sistem.

U svom fokusu djelovanja kroz različite aktivnosti članice Umbrelle radit će na promicanju novinarskih vrijednosti, te vraćanja povjerenja javnosti u ovu profesiju.

U okviru svog djelovanja Umbrella će služiti kao resursni centar za neprofitne medije koji nemaju dovoljno kapaciteta da svoje istraživačke novinarske sadržaje plasiraju u različitim medijskim formatima (audio i video produkcija), te da im pomogne u pripremi sadržaja (podrška u vidu opreme i dodatnih vještina), organizovanju i zaštiti baza podataka, digitalnoj sigurnosti, ali i da pruža pravnu podršku i pomoć u slučajevima tužbi za klevetu, ali i drugih pritisaka na medije.

Programski ciljevi „Umbrelle“ su pružanje aktivnog, profesionalnog, odgovornog i kvalitetnog doprinosa slobodi govora i omogućavanje pristupa istinitim informacijama, objektivnim analizama i realnim preporukama donosiocima odluka i široj zajednici, promoviranje pozitivnog i demokratskog međuetničkog i opšte-društvenog dijaloga, reintegracije društva i uključenja BiH u euro-atlantske integracije, kao i promocija nezavisnog, objektivnog i na najvišim profesionalnim standardima utemeljenog analitičkog i istraživačkog novinarstva.

“Umbrella” će prvenstveno raditi na razvoju svojih članova i članica – medija kroz ekspertsku i tehničku podršku, te na razvoju njihovih kapaciteta i podizanju efektivnosti, ali i na promociji slobode medija i slobode izražavanja.

Udruženje za medijski aktivizam – Inforadar.ba
Fondacija „INFOHOUSE“- Interview.ba
Udruženje građana „IMPULS“ – Impulsportal.net
Udruženje građana „SPIN MEDIA“- Spin-portal.info
Udruženje građana eTrafika.net – eTrafika.net
Udruženje „SEMPER-Servis za medijsku profesionalnu edukaciju i razvoj“ – Gerila.info
Udruženje građana „Druga priča“ – Direkt-portal.com
Udruženje za promociju evropskih standarda i unapređenja poslovnog ambijenta – Capital.ba
Udruga BURA INFO-Hercegovina.info
Udruženje građana „Restart Srpska“ – Infoveza.com
Udruženje građana “Centar za kritičko mišljenje”- Tačno.net
Udruženje „U Fokusu“ – Fokus.ba
Udruženje „Centar za razvoj medija i analize“ – Žurnal

Izvor: fokus.ba